Dvořak – Strijkkwartet in F

In het café van zijn vader voorzag Antonin Dvořak (1841 1904) de klanten van bier en worst. De liederen die door de kaartspelende stamgasten werden gezongen en de klanken van de dorpskapel, vormden later een bron van inspiratie voor veel van zijn werken. Denk hierbij aan de Slavische dansen en het Dumka trio.

Als een van de weinige componisten heeft Dvořak het geluk gehad tijdens zijn leven erkenning te krijgen. Het was de componist Brahms die de muziek van Dvořak een warm hart toedroeg en een uitgever tipte over de kwaliteiten van deze jonge Tsjech. Niet lang daarna werd Dvořak in heel Europa gespeeld. Tot ver over de grenzen kwamen uitnodigingen voor concerten. In Londen was hij een absolute topper en in New York werd hij zelfs tot directeur benoemd van het nieuwe conservatorium. Hij was in de jaren 1892 – 1895 inwoner van New York, maar woonde in de zomer van 1893 in Spillville in de staat Lowa, waar veel Tsjechen woonden. In dit plaatsje was het waar Dvořak zijn beroemde Strijkkwartet in F componeerde. Hij voltooide het meesterwerk in slechts 14 dagen.

Antonin Dvořak schreef veel kamermuziek. Heel beroemd werd zijn Strijkkwartet 12 opus 96 in F uit 1893 en de bijnaam Negerkwartet kreeg. Vanwege de oneerbiedige naam wordt het tegenwoordig Amerikaans kwartet genoemd. In dit meesterlijke werk zijn zowel Amerikaanse als Tsjechische volksmelodieën te horen. Zo herbergt het werk jazzy-elementen compleet met de blue note. Het slotdeel is zelfs swingend te noemen. Onder de schat aan strijkkwartetten die de muziekliteratuur bezit, is dit een absolute favoriet bij het luisterpubliek.

DVORAK AMERIKAANS KWARTET NUMMER 063