Haydn – Missen

De Oostenrijkse componist Joseph Haydn (1732 – 1809) heeft ons een schat aan religieuze muziek nagelaten. We denken dan aan zijn oratoria waaronder Die Schöpfung, aan Die sieben letztzen Worte unseres Erlösers am Kreutze, het Stabat Mater, Te Deums, en minstens 14 Missen.

Haydn verliet het ouderlijkhuis als knulletje van zeven of acht jaar. Vanwege zijn ‘gouden sopraanstem’ werd hij naar Wenen gestuurd om te zingen tijdens kerkdiensten in de Stephansdom. Tevens kreeg hij onderricht in orgel, viool, muziektheorie en de normale schoolvakken. Op zeventienjarige leeftijd componeerde de zeer vrome Haydn zijn eerste mis, de Missa Brevis in F. Haydn was toen nog in dienst van het koor van de Stephansdom. Zijn laatste, de beroemde Harmoniemis, schreef hij in 1802 op zeventigjarige leeftijd.

Voor het hof van de Esterházy familie componeerde Haydn in de periode 1750 – 1782 een negental missen, in het bijzonder voor de viering van de naamdag van Prinses Maria Hermengilde, de echtgenote van zijn broodheer Prins Nikolaas Esterházy.  We noemen: Missa Brevis in F – 1749,  Missa Sunt bona mixta malis – 1769,  Missa Rorate coeli desuper – 1748, Mis in G, Grote Orgelmis – 1774, Cecilia mis – 1766, Sint Nicolaasmis – 1772, Kleine Orgelmis – 1778, Maria Zeller mis – 1782.

In de jaren 90 van de 18e eeuw ging Oostenrijk gebukt onder de oorlogshandelingen van Napoleon. Haydn vierde intussen successen in Londen. In het jaar 1796 keerde de componist terug naar Oostenrijk en componeerde voor het hof van Esterházy een aantal symfonische missen: Oorlogsmis of Paukenmis – 1796, Heiligmesse – 1796, Nelsonmis – 1798, Theresiamis – 1799, Schöpfungmis – 1801, Harmoniemis – 1802.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

HAYDN MISSEN NUMMER 574

Nota bene

De broers Haydn werden geboren in het Oostenrijkse gehucht Rohrau als zonen van een wagenmaker. Michael was de jongere broer van de beroemde Joseph.

Samen zongen zij als jonge kinderen als jongenssopraan in het knapenkoor van de Stephansdom in Wenen.

Michael componeerde kerkmuziek, symfonieën en werken voor mannenkoor, maar werd als componist overschaduwd door zijn broer. Toch werd zijn Requiem geprezen door niemand minder dan Mozart.