Albinoni – Soloconcert

De in Venetië geboren violist en componist Tomaso Albinoni (1671 – 1751) was de zoon van een vermogend papierhandelaar. Hij was tijdgenoot van de eveneens in Venetië wonende collega Antonio Vivaldi (1675 – 1741). Met zijn ruim 80 opera’s en 60 soloconcerten mag je de componist best veelschrijver noemen. In zijn tijd verafgoodde men hem om zijn opera’s. Maar ook zijn instrumentale werken waren geliefd. Johann Sebastiaan Bach (1685 – 1750) gebruikte thema’s van Albinoni voor enkele van zijn klavecimbelstukken.

Tegenwoordig is de componist vooral bekend van het Adagio voor orgel en strijkers. Al zijn er nog tientallen musicologen die twijfelen of het stuk aan Albinoni kan worden toegeschreven.  (lees https://klassiekemuziek.tv/albinoni-adagio/ )

Albinoni wordt een van de eersten genoemd die de hobo als solo-instrument voorschreef. Zeer bekend zijn de 12 Concerti a cinque, opus 9 (1715), een verzameling concerten waarin de hobo veelvuldig voorkomt. Het meest bekend is het tweede concert uit de reeks: Concert in d mineur voor hobo – 2 violen – altviool – cello en continuo. Dit concert is zo beroemd dat in plaats van de hobo een ander instrument de hoofdrol vervult, bijvoorbeeld de trompet. Het wordt dan vermeld als trompetconcert.

ALBINONI SOLOCONCERT NUMMER 554

Nota bene

De huidige hobo is in Frankrijk in de 17e eeuw uit de schalmei ontwikkeld.

Tijdens de barok was de Hobo uiterst populair. Talloze componisten schreven hoboconcerten: J.S.Bach, Albinoni, Marcello en Vivaldi, die er zo’n twintig schreef!

Later in de romantiek werd de populariteit van de hobo min of meer over genomen door de klarinet. Een voorbeeld zijn de beroemde klarinetconcerten van Mozart en Weber. Overigens schreef Mozart wel een aantal hoboconcerten!

In de twintigste eeuw was er een hernieuwde populariteit van de hobo. Richard Strauss componeerde een fabuleus hoboconcert.