Andriessen – De Staat

Een muzikaal en politiek rebel, die Louis Andriessen, geboren in 1939. Hij en collega kunstenaars deinsden er niet voor terug om het Walhalla van de Nederlandse klassieke muziek, het Concertgebouw in Amsterdam, te bezetten om eigentijdse muziek te promoten: De notenkraker actie (1969). Verder viel hij op als leider van het ‘straatorkest’ De Volharding dat regelmatig optredens verzorgde tijdens vredesdemonstraties en politiek getinte bijeenkomsten. In 2002 kreeg hij de titel ‘Toondichter des Vaderlands’.

Louis en zijn broer Jurriaan (1916 – 1996), eveneens componist, kregen reeds op jonge leeftijd les van hun vader, de componist Hendrik Andriessen (1892 – 1981). Het verhaal gaat dat thuis bij de familie Andriessen alleen de radio aan mocht als er een stuk muziek van pa op kwam…

Louis maakte de keuze een mengeling te maken van politiek en muziek voor het volk. In 1969 was hij medecomponist van de antimaterialistische opera Reconstructie. Zijn mede-componisten waren Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen. Hugo Claus en Harry Mulisch schreven het libretto.

Tussen 1973 en 1976 schreef Andriessen De Staat. Zijn inspiratie putte hij uit geschriften van Plato. Deze schildert een ideale Staat en maatschappij voor waarin de drie standen van de mensheid goed behoren samen te werken: de werkende stand, politie en soldaten (wachters), en regeerders. Andriessen past in het stuk zogenaamde ‘minimal music’ toe door alsmaar herhalende en verschuivende ritmische en melodische patronen voor te schrijven.

Een ander opvallend stuk van Andriessen is Hoketus. Dit componeerde hij in de periode 1975-’77 voor zijn toenmalige compositie klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vergeet ook niet te luisteren naar Dances uit 1992 voor sopraan en kamerorkest.

De opera materie (1989) is als zelfstandig item opgenomen in het archief:  https://klassiekemuziek.tv/louis-andriessen-de-materie/

ANDRIESSEN LOUIS DE STAAT NUMMER 279