Arne – Klavecimbelconcert

Thomas Arne (1710 – 1778) werd in de Londense wijk Covent Garden geboren. Zijn vader, een vermogend man, was werkzaam als stoffeerder. Thomas leerde klavecimbel, orgel en viool spelen. Hij werd een verwoed bezoeker van operahuizen. Zijn vader stimuleerde hem om rechten te gaan studeren. Het schijnt dat zoon Thomas in het geniep zijn instrumenten bespeelde.

Thomas zou uitgroeien tot een belangrijk musicus en componist van zijn tijd. Zijn sporen verdiende hij met nationaal getinte lederen als Rule Britannia, een eigen versie van God save the Queen en het populaire Engelse volksliedje (kinderlied) A-Hunting We Will Go en diverse andere liederen. Voor zijn minnares, de sopraan Charlotte Brent, schreef hij aria’s voor in zijn komische opera Thomas and Sally (1760) en de opera seria Artaxerxes (1762). Arne was verantwoordelijk voor de heropleving van de beroemde Beggar’s Opera (1728) van John Gay.

Arne was bekend en geliefd vanwege zijn muziek voor het theater. Omdat zijn muziek vaak ongevraagd werd gekopieerd en gedrukt, sleepte Arne de boosdoeners voor de rechter. Zodoende was hij een van de eerste componisten die een beroep deed op auteursrechten. Veel van zijn werken zijn verloren gegaan tijdens een grote brand in Covent Garden (1808)

Geliefd zijn nog steeds een aantal solo concerten uitgegeven na de dood van de componist: Concerten voor orgel, klavecimbel en pianoforte.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

ARNE KLAVECIMBELCONCERT NUMMER 794

 

Nota bene

Bij het Engelse volk werd de woede gewekt toen in 2020 besloten werd om de twee zo geliefde patriottische liederen Rule Britannia van Thomas Arne en Land of Hope and Glory van Edward Elgar tijdens de traditionele Last Night of Proms in de Royal Albert Hall niet meer massaal te zingen. Dit besluit zou alles te maken hebben met de coronamaatregelen, maar ook met de recente ontwikkelingen rond de anti-racismebeweging.