Beethoven – Symfonie 5

Ludwig van Beethoven (1770-1827) was geen gemakkelijk mens, zowel voor zichzelf als voor anderen. Door zijn slechthorendheid, dat rond 1800 in hevigheid was toegenomen, werd hij moeilijker in de omgang. Zo veranderde de in Bonn geboren componist van een nare jongeman, in een oude brombeer.

Het gebeurt niet vaak in de klassieke muziek dat een première succesvol verloopt. Vaak zult u in muziekgeschiedenisboeken lezen over dramatisch verlopen premières. Doch de vijfde symfonie van Beethoven maakte tijdens de eerste uitvoering zo’n geweldige indruk bij het publiek dat men sprak over hysterie! Het werk werd één van de bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Symfonie 5 in c mineur opus 67 ging in 1808 in het Weense Theater an der Wien in première. Een recensent omschreef de vier delen, met alles wat de Romantiek in zich heeft, als: ‘Strijd, Hoop, Twijfel en Overwinning’.

Slechts een motief van vier tonen had Beethoven nodig om van zijn Symfonie 5 een van de bekendste muziekstukken ter wereld te maken, in ieder geval de beroemdste symfonie ter wereld! Het …Ta – ta – ta – taa… motief is waarschijnlijk het meest bekende motief uit de muziekgeschiedenis. De Vijfde symfonie, ook wel Noodlot Symfonie genoemd, zou te maken hebben met Beethovens eigen noodlot, zijn toenemende doofheid. Veel mensen, muzikaal of niet, kunnen zonder er bij na te denken het beroemde motief foutloos nazingen. Beethoven zelf over zijn vondst: ‘Zo klopt het noodlot aan de deur’.

De delen: 1. Allegro con brio 2. Andante con moto 3. Scherzo Allegro 4. Allegro Presto

De instrumenten welke Beethoven voorschreef: 2 fluiten 1 piccolo 2 hobo’s 2 klarinetten 2 fagotten 1 contrafagot 2 hoorns 2 trompetten 3 trombones pauken en strijkers.

In 2020, het Beethovenjaar, was het 250 jaar geleden dat de componist geboren werd. Inmiddels is Symfonie 5 van Beethoven zeker meer dan 500 keer op geluidsdragers vastgelegd.

In morsetekens betekenen de vier tonen kort-kort-kort-lang de letter V, van Victory. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de BBC de uitzending altijd met het Beethovenmotief. Luisteraars in bezet Europa en daarbuiten herkenden hieraan de Engelse zender.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BEETHOVEN SYMFONIE 5 NUMMER021

Nota bene

Ludwig moppert dat men hem verwijt mensenschuw te zijn. ‘Nemen jullie mij niet kwalijk als ik jullie ontloop terwijl ik eigenlijk graag onder jullie zou willen zijn. Voor mij is geen ontspanning weggelegd of een goed gesprek te voeren. Ik ben geheel op mijzelf aangewezen.

Als een gevangene moet ik verder leven.’
‘Ik zoek de rust van het platteland of het woud op. Mijn huidige kundige arts heeft mij om mijn gehoor rust te geven geadviseerd de drukte van de stad te mijden.’