Belgische componisten 2
De Vlaming Peter Benoit (1834 – 1901 – zie afbeelding) groeide op nabij Kortrijk. Hij won de prestigieuze prijs Prix de Rome. Aan Peter Benoit zijn op de site twee items gewijd: Fluitconcert (645) en Requiem (404 – Luistervoorbeeld)
August De Boeck (1865 – 1937) was componist en organist. Aan het Conservatorium van Brussel studeerde hij orgel. In zijn hoedanigheid als organist werd hij geroemd om zijn vakbekwaamheid en virtuositeit. De Boeck werkte als leraar harmonie aan het conservatorium van Brussel en werd directeur van het conservatorium van Mechelen. De Romanticus De Boeck schreef een kleine 500 werken in allerlei genres. Aanvankelijk werd hij beïnvloed door de Russen Rimski-Korsakov en Borodin. In 1893 ontstond zijn meest gewaardeerde compositie Rhapsodie Dahoméene. Ook zijn Franse liederen kregen lof, evenals zijn composities voor harmonie en fanfare, waaronder Fantaisie (1902) en Impromptu voor klarinet en piano of orkest.
Phillippe Boesmans (1936 – 2022) componist en producer. Schreef verschillende bekroonde opera’s. Verder werken voor Piano, Hoorn, Orgel, Gitaar en Orkest.
Luc Brewaeys (1959 – 2015) werd geboren in Antwerpen. Studeerde compositie bij verschillende Europese componisten. Hij had veel succes en won prijzen met zijn Symfonie 1. Voor de stad Antwerpen, de toenmalige culturele hoofdstad van Europa, componeerde hij Talisker. In 1998 aanvaarde hij de functie van leraar compositie aan het conservatorium van Gent. Als componist schreef hij veel voor slaginstrumenten en soms non instrumenten (badkuip, tank, karton…). Hij noemde zichzelf liever geluidenmaker dan componist. In 2019 – hij zou 60 jaar zijn geworden – werden zijn werken in The Whisky Tour opnieuw onder de aandacht gebracht. Brewaeys componeerde 8 Symfonieën met soms opvallende klankcombinaties, klankkleuren, speeltechnieken en orkestraties. Werken met opvallende titels: Fred’s Hallucination – Nobody is perfect – Mozarts Goasts – Haydn? – Dali’s Dream? – Very Saxy – Cheers!…
Frans August Gevaert (1828 – 1908) Geboren in Brussel. In 1867 werd hij benoemd tot artistiek directeur van de Opera te Parijs. In 1871 werd hij directeur van het conservatorium te Brussel. In 1907 werd hij door Leopold II tot baron benoemd. Gevaert liet tal van liederen en orkestwerken na en werd internationaal geëerd. Aan Gevaert is op klassiekemuziek.tv een zelfstandig item gewijd (679).
Paul Gilson (1865 – 1942) komt uit Brussel. Vanaf zijn 15e levensjaar componeerde hij. In Brussel studeerde hij o.a. bij August Gevaert. Met de cantate Sinai werd hem de Prix de Rome toegekend. Van 1909 tot 1930 werd hij als inspecteur muziekonderwijs benoemd aan het Ministerie van Cultuur. In 1932 werd hij benoemd tot Commandeur in de Leopoldorde. Gilson componeerde meer dan 100 symfonische werken, waarin hij beïnvloed werd door Richard Wagner en Rimski-Korsakov. Zijn meest succesvolle werk is La Mer uit 1892. Echter zijn voorkeur ging uit naar blaasmuziek.
Arthur De Greef (1862 – 1940) volgde zijn opleiding aan het conservatorium in Brussel met als hoofdvakken piano en compositie. Zijn pianostudie vervolgde hij bij Franz Liszt waarna hij als virtuoos door Europa reisde. Hij raakte bevriend met Edvard Grieg en gaf tezamen met Camille Saint-Saëns concerten. De Greef componeerde 2 Pianoconcerten, welke als zijn belangrijkste werken worden beoordeeld. Ook schreef hij voor viool, cello, koor en strijkorkest.
André Ernest Grétry werd in 1741 in Luik geboren, de plaats waar ook een standbeeld van hem is verrezen, hij stierf in 1813 Montmorency. Hij werd begraven op Père-Lachaise te Parijs, maar zijn hart werd naar zijn geboorteplaats overgebracht waar het rust onder het standbeeld. Hij is vooral bekend als operacomponist. Aan Grétry is op klassiekemuziek.tv een zelfstandig item gewijd (571)
De pianist, dirigent en componist Robert Groslot, geboren 1951, studeerde aan het conservatorium van Antwerpen. In 1978 werd hij laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Lessen zou hij gaan geven aan de conservatoria van Antwerpen en Utrecht. In 1986 wordt hij dirigent van het Nieuw Vlaams Symfonieorkest. Als grafisch kunstenaar maakt hij multimediale projecten. In 2006 komt zijn filmproject The Great Globe met symfonieorkest tot stand. In 2008 volgt Si le Monde… waarin hij de schrijver Camus citeert. Vanaf 2009 ontstaan Orkestwerken, Pianosolo, Koorwerken, Kamermuziekwerken en Concerten: orgel, contrabas, althobo, trompet, harp, cello, gitaar, piccolo, trombone Harp, Fluit, Viool. Veel van zijn werken zijn geïnspireerd op literatuur en natuur.
Belgische Componisten 2 NUMMER 938
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.