Belgische componisten 3
Oscar van Hemel werd in 1892 in Antwerpen geboren, hij stierf in 1981 in Hilversum. Men beschouwt hem als een Nederlands Belgisch componist. Aan het conservatorium van Antwerpen werd hij opgeleid door o.a. De Boeck en Mortelmans. Als violist werkte hij bij de Nederlandse Opera in Amsterdam. Tevens gaf hij les aan de muziekschool van Bergen op Zoom. In 1920 meldde hij zich bij Willem Pijper voor compositieles. In 1948 werd hij benoemd als docent aan het Brabants Conservatorium. Van Hemel componeerde Symfonieën, Concerten voor viool, piano en hobo, Strijkkwartetten, Koperkwartetten en werken voor Blaasorkest.
Wim Henderickx (1962 – 2022) was een componist die zich bezig hield met uiteenlopende bezettingen zoals opera, kamermuziek, orkest, zang, elektronica, muziek met oosterse invloeden, e.a. Hij studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Den Haag. Later werd hij leraar compositie in Antwerpen en Amsterdam. Hij was eveneens werkzaam als paukenist bij het Nieuw Belgisch Kamerorkest. Voor dit orkest componeerde hij Le Visioni de Paura (1990). Internationaal succes boekte hij met zijn opera’s Triumph of Spirit over Matter (2000) en Achilles (2003). Voor het Antwerp Symphony Orchestra schreef hij Empty Mind (2014) en Symfonie 2 voor sopraan orkest, elektronica en licht. Voor het Brussels Philharmonic en het National Belgium Orchestra schreef hij eveneens werken. Voor de Koningin Elisabethwedstrijd schreef hij in 2008 het verplichte werk Canzone for voice and piano. (zie foto boven)
Martinus de Jong (1891 – 1984) was een Vlaams componist geboren als landarbeider in het Nederlandse Oosterhout. In het klooster aldaar bekwaamde hij zich in het orgelspel en componeerde zijn opus 1, Ave Maria. Hij was 15 jaar toen hij werd toegelaten tot het conservatorium van Antwerpen. Na de oorlog verhuisde hij naar België, trouwde daar en nam de Belgische nationaliteit aan. Lange tijd trad hij in Europa op als concertpianist en in de jaren twintig in de Verenigde Staten. In 1932 werd hij leraar aan het Antwerpse conservatorium. Als componist werd hij aanvankelijk geïnspireerd door de jazz en het gregoriaans. Zijn composities omvatten nagenoeg alle genres. Belangrijke werken zijn Symfonie 3, Pianoconcert en het oratorium Hiawatha’s Lied. Hij schreef eveneens kamermuziek en concerten voor viool, altviool, cello, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet en orgel.
Wim Mertens (1953) studeerde muziekwetenschappen aan de universiteit van Gent. In Leuven had hij Politieke Wetenschappen gestudeerd. Aan het conservatorium van Brussel deed hij hoofdvak piano. Zijn composities werden gebruikt voor documentaires, toneel en film. Van zijn hand verscheen een boek over het minimalisme. De basis van zijn werk was melodisch maar had een minimalistisch accent. In 1984 verscheen zijn werk Maximizing the Audience. Zijn Often a Bird werd gebruikt in een film, radiotune en in een reclamespot. Verder schreef hij, veelal voor reclamedoeleinden Struggle for Pleasure, Close Cover en Mains. In 1998 werd hij getipt als grootste Belg in het gelijknamige tv-programma.
Lodewijk Mortelmans (1868 – 1952) componist, dirigent, organist en muziekpedagoog, geboren en getogen in Antwerpen. Mertens had les van Peter Benoit aan het Antwerps Conservatorium. Op vijfentwintigjarige leeftijd werd hij bekroond met de Prix de Rome. In 1901 werd hij compositieleraar aan het conservatorium van Antwerpen. Drie jaar later werd hij er directeur. In 1903 ontstond de orkestvereniging Maatschappij der Nieuwe Concerten dat een nieuw Europees toporkest bracht, dit alles van onder leiding van Mortelmans. Tijdens een Amerikaanse tournee werd hem de functie van dirigent van het Boston Symphony Orchestra aangeboden. Hij sloeg dit aanbod af omdat hij kort daarvoor zijn vrouw en twee kinderen had verloren en terug naar België wilde. Mortelmans is oprichter van de Eugène Ysaye-wedstrijd, het huidige Koningin Elisabeth Concours. Zijn oeuvre bestaat uit Symfonische gedichten, Pianomuziek, en Liederen waarvan veel op gedichten van Guido Gezelle werden gezet.
Annelies Van Parys werd in 1975 geboren in Brugge. Aan het conservatorium van Gent studeerde zij piano en compositie. In 2011 werd zij laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie. Zij componeerde Symfonieën, Orkestliederen, War Requiem, Muziektheater-werken, Filmmuziek, Kamermuziek waaronder werken voor Harp, voor Blazers, voor Strijktrio, voor diverse Instrumentenensembles en voor Cello en Piano.
Flor Peeters (1903 – 1986) geboren in Antwerpen was organist en componist die zijn muziekstudie in Mechelen volgde waar hij later ook orgeldocent werd. Ook oefende hij dit beroep uit in Gent en Tilburg. Van 1939 tot 1942 was hij organist van de Église Sainte-Clotilde te Parijs. Hij gaf tijdens zijn uitgebreide tournees over haast de gehele wereld ruim 1200 orgelrecitals. Zijn omvangrijk oeuvre omvat koorwerken waaronder Missen, Liederen, Kamermuziek, breed scala aan Orgelmuziek, Pianocomposities.
Henri Pousseur (1929 – 2009) componeerde overwegend nieuwe muziek: serialisme en dodecafonie (zie verderop de site). Hij werkte in de studio’s voor elektronische muziek in Keulen en Milaan en richtte in Brussel een soortgelijke studio op. Lessen gaf hij in Keulen, Darmstadt, Bazel en New York. Hij ontmoette daar de gelijksoortige componisten Berio en Stockhausen. Samen met de schrijver Michel Butor schreef hij in de periode 1960 – 1990 diverse werken, waaronder de opera Votre Faust. In 1970 werd hij directeur van het conservatorium in. Luik.
Edgar Tinel (1854 – 1912) was een Vlaams componist en pianist. Zijn vader was koster en organist. Aan het conservatorium te Brussel studeerde Edgar piano, orgel en compositie, waarna hij als pianovirtuoos aan de slag ging met werken van o.a. Beethoven, Liszt, Mendelssohn en Schumann. In 1877 had hij succes met de cantate Klokke Roeland. Verder componeerde hij het oratorium Franciscus en de opera’s Godelieve en Katharina. De componist Arthur Meilemans was een van zijn leerlingen. In 1881 werd hij directeur van het Mechels Instituut voor Religieuze Muziek. In 1884 ontmoette hij de dichter Guido Gezelle, de ontmoeting mondde uit in een wederzijdse waardering en samenwerking. Tinel schreef de opera’s Godelieve en Katharina, diverse Psalmbewerkingen, Cantates, een Mis, en een Te Deum.
Henri Vieuxtemps (1820 – 1881) was een violist en componist die naam heeft gemaakt met vioolcomposities, waaronder Vioolconcerten. Werd een gevierd vioolpedagoog in het Russische Sint-Petersburg. Aan Vieuxtemps is op klassiekemuziek.tv een zelfstandig item gewijd.
Lodewijk De Vocht (1887 – 1977) was een Vlaams componist van voornamelijk koormuziek en dirigent. Hij studeerde aan het Antwerps conservatorium. Als 14-jarige schreef hij zijn eerste werk, de Groeninger Cantate. Hij zong in het koor van de kathedraal van Antwerpen en studeerde viool en piano aan het conservatorium aldaar. Van dit conservatorium werd hij directeur. Vanaf 1913 was De Vocht kapelmeester van de Antwerpse kathedraal. Grootheden als Mahler en Richard Strauss traden daar op. Zelf dirigeerde hij hedendaagse werken zoals Jeanne d’Arc au bûcher van Honneger en werken van Zoltán Kodály. Vocht componeerde Symfonieen, Vioolconcert, Pianoconcert, Koorwerken Missen, Cantates en Liederen, waaronder het Marialied Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen.
Eugène Ysaÿe (1858 – 1931) Deze Belgische componist en violist was één van de grootste toonkunstenaars van zijn tijd. Men noemde hem de koning van de viool. Koningin Elisabeth nam vioolles bij hem. Als eerbetoon werd aan Ysaÿe werd er in 1937 door koningin Elisabeth een internationale muziekwedstrijd in het leven geroepen, de Koningin Elisabethwedstrijd. Aan Ysaÿe is op klassiekemuziek.tv een zelfstandig item gewijd
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
BELGISCHE COMPONISTEN 3 NUMMER 934