Berlioz – Les Troyens

De Fransman Hector Berlioz (1803 – 1869), de componist van een van de mooiste symfonieën allertijden, Symphonie Fantastique (1830), oogstte tijdens zijn leven maar weinig waardering in zijn thuisland. De componist legde de basis voor de programmamuziek (muziek waarin een verhaal, gedicht, schilderij e.d. ten grondslag ligt). Bovendien wordt hij beschouwd als de absolute topper van de Franse romantiek.

De opera Les Troyens uit 1858 is het magnum opus van Berlioz. Het werk – met het beruchte paard, en de liefdesgeschiedenis tussen Dido en Aeneas – is gebaseerd op het verhaal van de Romeinse dichter Virgilius (70 voor Chr. – 19 na Chr.) De tijdsduur van het werk, meer dan 6 uur, is gigantisch. Dit was een van de redenen dat Berlioz het werk niet uitgevoerd kreeg. Zoals vermeld heeft de componist zijn werk nooit in zijn geheel opgevoerd gekregen.

Van grote schoonheid is het liefdesduet Nuit d’ivresse et d’extase.

Les Troyens is een Grand opéra. Vanaf 1830 kwamen zij in zwang in Parijs. Een componist van Grand opéra’s was Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864). Kenmerken van een Grand opéra: een historisch gegeven en groot van opzet.

BERLIOZ LES TROYENS NUMMER 765