Boulanger Lili – Psalm 130

Lili Boulanger (1893 – 1918) was een Frans componiste. Haar ouders en haar zus Nadia waren eveneens musici en componist. Behalve dat ze zong, speelde ze viool, cello, piano, en orgel. Lili was de eerste vrouwelijke componist die vereerd werd met de prestigieuze Prix de Rome, zij was toen 19 jaar. De titel van de winnende compositie was Faust et Hélène. Vanaf 1903 mochten vrouwen meedoen met deze belangrijke muziekprijs. Lili voltooide in Rome Psalm 24 voor tenor en gemengd koor. Belangrijke composities: Koorwerken, waaronder de hoog aangeschreven Psalmzettingen, Cantates en Liederen, Orkestwerken en Kamermuziek.

Als peuter raakt haar immuunsysteem ontregeld. Haar slechte gezondheid zal zich haar korte leven blijven achtervolgen. Ze zal slechts 24 jaar worden. Een jaar voor haar dood componeert ze haar magnum opus, Psalm 130.

Haar vocale muziek is religieus. Beroemd en geliefd zijn haar psalmzettingen. Psalm 24 is geschreven voor koor en tenorsolo. Psalm 130 is voor orkest, koor, alt en tenor. Het werk doet denken aan haar inspirator Gabriel Fauré (1845 – 1924). Er zijn in het werk eveneens gregoriaanse invloeden te horen.

Nadia Boulanger (1887 1979) stond als componiste in de schaduw van haar jongere zus Lili. Als muziekpedagoge was zij echter een grootheid. Zij was leraar compositie aan het conservatorium van Parijs. Een generatie van aankomende componisten en musici volgden bij haar theorie met name harmonieleer. Enkele namen van haar leerlingen waren Bacharach, Bernstein, Barenboim, Copland, Glass, Milhaud, Piazzolla…

Nadia Boulanger gold eveneens als een van de eerste vrouwelijke dirigenten.

Luister ook eens naar het orkestwerk D’un soir triste, of het Pianotrio met dezelfde naam… 

Een ander aanbevolen werk is D’un matin de Printemps

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BOULANGER Lili PSALM 130 NUMMER 649