Boulanger Lili – Psalm 130

Lili Boulanger (1893 – 1918) was een Frans componiste. Haar ouders en haar zus Nadia waren eveneens musici en componist. Behalve dat ze zong, speelde ze viool, cello, piano, en orgel. Lili was de eerste vrouwelijke componist die vereerd werd met de precieuze Prix de Rome. Lili componeerde Koorwerken, waaronder de hoog aangeschreven Psalmzettingen, Cantates en Liederen, Orkestwerken en Kamermuziek.

Als peuter raakt haar immuunsysteem ontregeld. Haar slechte gezondheid zal zich haar korte leven blijven achtervolgen. Ze zal slechts 24 jaar worden. Een jaar voor haar dood componeert ze haar magnum opus, Psalm 130.

Haar vocale muziek is religieus. Beroemd en geliefd zijn haar psalmzettingen. Psalm 24 is geschreven voor koor en tenorsolo. Psalm 130 is voor orkest, koor, alt en tenor. Het werk doet denken aan haar inspirator Gabriel Fauré (1845 – 1924). Er zijn in het werk eveneens gregoriaanse invloeden te horen.

Nadia Boulanger (1887 1979) stond als componiste in de schaduw van haar jongere zus Lili. Als muziekpedagoge was zij echter een grootheid. Zij was leraar compositie aan het conservatorium van Parijs. Een generatie van aankomende componisten en musici volgden bij haar theorie met name harmonieleer. Enkele namen van haar leerlingen waren Bacharach, Bernstein, Barenboim, Copland, Glass, Milhaud, Piazzolla…

Nadia Boulanger gold eveneens als een van de eerste vrouwelijke dirigenten.

BOULANGER Lili PSALM 130 NUMMER 649