Brahms – Hongaarse dansen
Als Johannes Brahms (1833 – 1897) twintig jaar is verlaat hij zijn ouderlijk huis in Hamburg. Brahms heeft kennisgemaakt met de Hongaarse violist Ede Reményi (1828 – 1898), die als politiek vluchteling zijn heil zoekt in het vrije Westen. De Hongaar ziet in de jonge en energieke Brahms een uitstekend begeleider. Wandelend vertrekt het muzikale duo door het Duitse landschap een nieuwe toekomst tegemoet. Brahms die niet veel meer gewend is dan de sloppenwijken van Hamburg is onder de indruk van het mooie Duitsland. Hij is verwonderd en verbaasd over de machtige Rijn en de imposante bergen. Samen met zijn metgezel Reményi geeft Brahms concerten in de dorpen en stadjes die ze tijdens hun reis aandoen. Van de violist leert Brahms de Hongaarse volksmuziek kennen. Wellicht heeft de omgang met Reményi ertoe bij gedragen dat Brahms later zijn twintig beroemde Hongaarse dansen gaat schrijven. Het betreft hier 21 dansen voor vierhandig piano. Later zou hij transcripties maken voor piano tweehandig, tevens orkestreerde hij de dansen voor symfonieorkest. De meest geliefde Hongaarse dans is nummer 5.
Mede door zijn Hongaarse dansen is Brahms bij het grote publiek geliefd geworden. Het zijn dansen vol zonneschijn en levensvreugde. Uitgezonderd de nummers 11, 14 en 16, zijn het bestaande Hongaarse melodieën waar Brahms arrangementen van maakte. Overigens is het niet verwonderlijk dat de componist zich aangetrokken voelde tot de lichte dansmuziek want later zou hij een fan worden van de muziek van zijn tijdgenoot de walsen-koning Johann Strauss jr (1825 – 1899).
De Hongaarse componist Franz Liszt arrangeerde eveneens Hongaarse volksmuziek (muziek van de zigeuners). Liszt, die overigens geen hoge pet op had van collega Brahms, trok geruime tijd met een groep zigeuners op en schreef daarna zijn Hongaarse Rapsodieën. De Tsjech Antonin Dvořák componeerde zijn evenzo populaire Slavische dansen.
Op zijn tournee door Duitsland ontmoette Johannes Brahms het echtpaar Robert en Clara Schumann. Hij zou met dit pianistenduo vriendschap voor het leven sluiten. Men beschouwd Brahms tot de laatste grote romanticus.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
BRAHMS HONGAARSE DANSEN NUMMER 061
Nota bene
Brahms was lastig in de omgang. Hij was slordig gekleed, bot, zuinig, tegen het krenterige aan. Eens verliet hij een eethuis met de afscheidswoorden: ‘Als er nog iemand is die ik niet heb beledigd, mijn verontschuldigingen.’ Overigens was hij zelf snel in zijn wiek geschoten.
Van ‘moderne’ componisten als Wagner en Liszt moest hij niets hebben. Liever luisterde hij naar muziek van Dvorák of Grieg.
In 1884 bezocht hij Amsterdam om er concerten te dirigeren. Over het niveau van de orkestmusici was Brahms zo ontevreden, dat hij zei voortaan alleen naar Amsterdam te komen om lekker te eten.