Bruch – Vioolconcert

Max Bruch (1838-1920) werd als zoon van een rijksambtenaar in Keulen geboren. Zijn muzikaliteit erfde hij van zijn moeder die hem tevens zijn eerste muzieklessen gaf. Toen hij veertien was, had hij reeds een symfonie en strijkkwartet op zijn naam staan. Het was aangrijpende muziek met klanken vol leed, spijt en berusting. Zijn grootste hit werd bovengenoemd vioolconcert (1866). Een ander belangrijk werk is Kol Nidrei uit 1880, een gebed voor cello en orkest naar een melodie uit de synagogale muziek. Resteert nog Bruchs Lied von der Glocke te vermelden, een oratorium op teksten van Schiller. Bruch wordt bestempeld als een conservatief componist die de lijn Beethoven, Brahms en Mendelssohn doorzette. Opmerkelijk was dat Bruch een uitstekend pianist was Hij gaf echter de voorkeur aan de viool. Een viool kan zingen, bovendien is het de ziel van het orkest, aldus de componist.

Met de grote romantische vioolconcerten worden meestal de vioolconcerten van Beethoven, Brahms, Tsjaikovski, Mendelssohn, Sibelius en Bruch bedoeld. Het Vioolconcert 1 in g mineur opus 26 met het fraaie langzame deel is veruit het bekendste werk van de componist. Het werd geschreven dertien jaar voor het beroemde vioolconcert van Brahms (1833 – 1897).

Doctor Max Bruch maakte verschillende versies van zijn vioolconcert, waarbij hij duidelijk rekening hield met de op- en aanmerkingen van de Hongaarse super violist Jozef Joachim (1831 – 1907). De definitieve versie van het Vioolconcert is van 1867. De première werd verzorgd door Joachim, die eerder een van de eerste uitvoerders was van het zogenaamde onbespeelbare vioolconcert van Beethoven. Ook bracht Joachim de première van het eveneens ‘onbespeelbare’ concert van Brahms ten gehore. Bruch was niet altijd blij dat men zijn Vioolconcert 1 uitvoerde. Want waarom speelde men zijn Vioolconcert 2 nauwelijks of de Schotse Fantasie, eveneens voor viool en orkest… Van mij zullen de mensen zich alleen het vioolconcert 1 herinneren, zuchtte de componist.

Pianist Arthur Rubinstein (1887-1982) studeerde compositie bij Max Bruch.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BRUCH VIOOLCONCERT NUMMER023

Nota bene

De van Hongaarse afkomst meesterviolist Joseph Joachim (1831 – 1907) was de hulp en toeverlaat van Bruch bij het schrijven van zijn vioolconcert. Aan deze violist werd het beroemd geworden vioolconcert ook opgedragen.

Ook het vermaarde vioolconcert van Brahms kwam met behulp van Joachim tot stand. (Zelfs de cadens was van Joachims hand). De twee werden vrienden voor het leven.

Joachim wordt gezien als de grondlegger van de moderne viooltechniek en als een van de invloedrijkste violisten ooit.