Buxtehude – Membra Jesu nostri
Het is niet met zekerheid te zeggen wanneer de componist en organist Dietrich Buxtehude (ca. 1637 – 1707) geboren is. Aangenomen wordt dat dit omstreeks 1637 was. Ook over plaats en land twijfelt men. Het kan Duitsland zijn, maar ook Zweden of Denemarken. In ieder geval werd zijn standplaats het Noord-Duitse Lübeck, waar hij ruim 40 jaar de leiding kreeg over het muziekleven. Men neemt aan dat hij muziekonderricht volgde bij zijn vader die organist was. Buxtehude werd een van de grote organisten en componisten uit de vroegbarok.
Vrijwel zijn hele leven werkte Buxtehude als organist van de Marienkirche in Lübeck. Behalve het bespelen van het kerkorgel, componeerde hij vocale kerkmuziek en orgelwerken en was hij tevens administrateur (boekhouder). Niemand minder dan Johann Sebastiaan Bach (1685 – 1750) had grote waardering voor hem. In de winter van 1705 trok de toen 20 jarige Bach te voet naar Lübeck, een afstand van 400 km. Bach was zeer onder de indruk van het orgelspel van zijn oudere collega. Samen schijnen zij gemusiceerd te hebben.
Het oeuvre van Buxtehude is omvangrijk te noemen. Een topwerk van hem is zijn cyclus van 7 cantates over het lichaam van Christus: Membra Jesu nostri. Behalve dit meesterwerk schreef hij nog zo’n 100 cantates, orgel- en klavecimbelwerken. De Nederlandse barokspecialis Ton Koopman heeft zeker 30 cd’s uitgebracht met werken van Buxtehude.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
BUXTEHUDE MEMBRA JESU NOSTRI NUMMER 645
Nota bene
Velen erkennen Jan Pieterszoon Sweelinck als de meest beroemde componist die Nederland ooit heeft voortgebracht. Hij was de vaste organist van de Oude Kerk in Amsterdam en een fan van Johann Sebastian Bach en Dietrich Buxtehude. Wanneer u door de prachtige Oude Kerk wandelt zult u zijn graf aantreffen op nummer 99.
Sweelinck is de enige Nederlandse componist wiens hoofd een bankbiljet sierde, het briefje van 25 gulden.
En honderden plaatsnamen hebben Sweelinck vereeuwigd met een straatnaambordje.