Canteloube – Chants d’Auvergne

De Fransman Marie-Joseph Canteloube (1879 – 1957) had reeds als kleuter pianoles. Een leerling van Chopin ontfermde zich over het muzikale kind. Niets wees er echter er op dat hij musicus zou worden. Als jonge man werkte hij als bankemployé in Bordeaux. Canteloube was 22 jaar toen hij professioneel muziekonderwijs ging volgen bij de componist Vincent d’Indy. Onder toeziend oog van zijn leraar ontstond Dans la montagne, een suite voor viool en piano. Een belangrijke muziekprijs ontving hij voor de opera Le Mas waarvan hij zelf het libretto schreef in het dialect van de Auvergne.

Auvergne een regio in het zuidelijk centrum van Frankrijk is bekend om zijn muzikale cultuur, met name het volkslied en volksdans. Canteloube had zijn hart verpand aan deze streek.In 1925 werd mede door Canteloube La Bourrée opgericht. Deze groep volksmuziekliefhebbers ijverde zich om liederen van het boerenland vast te leggen.

Canteloube componeerde en arrangeerde tientallen volksliedjes van de plattelandsbevolking. Je zou hem vanwege zijn liefde voor de folklore van zijn gebied kunnen vergelijken met zijn tijdgenoten en collega’s, de Hongaarse componisten Bartók en Kodály die in de Balkan naar het platteland afreisden om volksmuziek te verzamelen.

Een bekend werk is Chants d’Auvergne voor zangstem en orkest. Dit stuk is zijn levenswerk geworden en tevens zijn meest populaire compositie. Het behandelt  het volkslied, het mooie landschap en de boerenbevolking zelf.

CANTELOUBE CHANTS D’AUVERGNE NUMMER 621