Copland – El salon Mexico

De Amerikaanse componist Aaron Copland (1900 – 1990) was constant op zoek naar de wortels van volksdansen en volksmuziek uit zijn vaderland. Cowboysongs, slavenliederen en Indianenliederen waren dan ook de ingrediënten voor Coplands muziek. We treffen in de meeste muziek van Copland daarom een afspiegeling aan van de muzikale stromingen uit Amerika.

Nationale folklore, muzikaal vertolkt door een buitenlander die zich bemoeit met een land of streek waar hij niet vandaan komt, is altijd risicovol. In de klassieke muziek is dit verschijnsel echter tamelijk gewoon. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Franse componisten Bizet, Ravel en Debussy die in de negentiende en twintigste eeuw de Spaanse folklore zo prachtig en authentiek neerzetten, de Amerikaan Gershwin die Parijs laat swingen in zijn An American in Paris en Mendelssohn die het echte Italië laat horen in zijn Italiaanse symfonie. En zo zijn er een overvloed aan voorbeelden.

‘Veel toeristen nemen hun fototoestel om de streek of plaats vast te leggen, maar de musicus wil weten hoe het in die streek of plaats klinkt’, aldus Copland. Na een eerste bezoek aan Mexico schreef hij geïnspireerd door de folklore van het land het muziekstuk El Salon Mexico (1936). Direct tijdens de inleiding speelt een solotrompet het typisch Mexicaans lied El Moso. Het hele stuk maakt de indruk van een meeslepende symfonische potpourri van Mexicaanse levensvreugde. In het stuk hoor je boeren en arbeiders stampvoetend dansen, de ‘serieuzere’  klanken stellen een formele dans uit Europa voor. Overigens is El Salon Mexico in werkelijkheid de Roseland Ballroom, één van de grootste discotheken van Mexico-city….

COPLAND SALON MEXICO NUMMER 272