Davies – Oeuvre

De Engelsman Sir Maxwell Davies (1934 – 2016) begon op 8 jarige leeftijd met pianospelen. Door zelfstudie leerde hij een groot repertoire van de pianoliteratuur, kamermuziek en symfonische werken. Aan de universiteit van Manchester studeerde hij musicologie. Als jonge musicus ging zijn belangstelling uit naar de muziek van moderne componisten als Igor Stravinsky en Arnold Schönberg. In 1956 verscheen zijn eerste grote werk, de opera Taverner. Zijn composities werden veelal uitgevoerd tijdens muziekfestivals van moderne muziek. Zijn brood verdiende hij met lesgeven, eerst als leraar en later als directeur aan een instelling voor muziekonderwijs.

Midden jaren 60 beschouwde men Davies als een van de voornaamste Engelse componisten van eigentijdse muziek. Maar het grote publiek had weinig waardering voor zijn muziek. Men luisterde liever naar de componisten Benjamin Britten en Ralph Vaughan-Williams. In 1969 schreef hij het concertstuk Eight songs fot the mad King, een werk waarin zangers en instrumentalisten ook acteren.

In de jaren 70 verhuisde Davies naar de stilte van de De Orkney-eilanden boven de Schotse kust. De natuur had grote invloed op zijn nieuwe composities. In 1979 verscheen zijn succesvolle opera The Lighthouse en in 1984 het symfonische werk An Orkney Wedding met daarin een doedelzak solo. In 1887 werd hij geridderd en mocht zich Sir noemen. In de jaren 90 was hij als dirigent actief bij het BBC Philharmonic Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra.

Davies, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid, was atheïst en milieuactivist. Hij werd benoemd tot hof componist van Koningin Elisabeth.

Zeer geliefd is het pianostuk Farewell to stromness. Davies schiep een breed oeuvre: Concerten, waaronder een Concert voor doedelzak en orkest, Symfonieën, Filmmuziek, Opera, Ballet, Koorwerken, Kamermuziek, muziek voor kinderen.

DAVIES OEUVRE NUMMER 768