Debussy – Iberia

De Fransman Claude Debussy (1862- 1918) heeft een strijd moeten leveren voor zijn Images voor orkest. Een jaar voor de voltooiing van de Images openbaarden zich de eerste tekenen van prostaatkanker. Tijdens de orkestratie van het werk werd Debussy gegeseld door hevige pijnen die slechts verzacht konden worden met cocaïne en morfine. Zijn vriend, de componist André Caplet (1878 – 1925) nam gedurende die tijd veel schrijfwerk van hem over.

In het middendeel uit Images voor orkest, Iberia, (op zichzelf eveneens een drieluik) staat het Spaanse schiereiland Iberia centraal. De drie delen zijn 1. Door straten en langs wegen. 2. Geuren van de nacht. 3. De ochtend.

Het was overigens in de mode voor Franse componisten om ‘Spaans’ te componeren. De beroemde opera Carmen van Bizet had zijn sporen achtergelaten. Ravel deed het met zijn Bolero nog eens dunnetjes over.

De Spaanse componist De Falla schreef over Iberia: ‘Het is onbegrijpelijk dat deze Fransman, die slechts eenmaal Spanje bezocht heeft, op zo’n meesterlijke wijze de Spaanse folklore weet te etaleren. Veel Spaanse componisten kunnen niet aan deze Debussy tippen. Doodjaloers zullen ze zijn!’ Van het werk bestaat eveneens een uitvoering voor twee piano’s.

Debussy’s Spaanse collega Isaac Albéniz (1860 – 1909) schreef voor piano de suite Iberia (1906).

DEBUSSY IBERIA NUMMER 373