Debussy – Images

De Fransman Claude Debussy (1862- 1918) wordt de vernieuwer van de klassieke muziek genoemd, dit door zijn bijzondere klankcombinaties, harmonieën en zijn aversie tegen de grootschalige muziek van Richard Wagner (1813 – 1883). Zeer opvallende werken waren: Prélude à l’aprèsmidi d’un faune (1894) – Pelléas et Mélisande (1902) – La Mer (1905) – Ibéria (1908). Men rekent de muziek van Debussy tot de stijl van het impressionisme. Hij zelf bleek daar allerminst gelukkig mee. Ik probeer ‘iets anders’ te doen – een soort realiteiten – wat door imbecielen ‘impressionisme’ wordt genoemd.’

Rond 1914 beleefde Debussy zeer ongelukkige jaren. Hij wist dat hij aan kanker leed en door het uitbreken van Wereldoorlog I was hij maandenlang niet in staat te componeren. In de periode 1905 – 1912 schreef Debussy Images pour orchestre. De componist had dit aanvankelijk voor 2 piano’s bedoeld, maar kwam daar later op terug. Al eerder, in 1905, had hij Images voor piano solo geschreven.

In Images pour orchestre passeren drie landen de revue, Engeland, Spanje en Frankrijk. Deel 1 Gigues is geschreven naar aanleiding van zijn verblijf in Engeland. Deel 2 Iberia is verreweg het meest populaire uit het werk. In dit middendeel (op zichzelf eveneens een drieluik) staat Spanje centraal. De drie delen zijn 1. Door straten en langs wegen. 2. Geuren van de nacht. 3. De ochtend. De Spaanse componist Manuel de Falla (1876 – 1946) schreef over Iberia: ‘Het is onbegrijpelijk dat deze Fransman, die slechts eenmaal Spanje bezocht heeft, op zo’n meesterlijke wijze de Spaanse folklore weet te etaleren.’ Deel 3 heeft als titel Rondes de printemps (rondedans van de lente).

DEBUSSY IMAGES VOOR ORKEST NUMMER 797

 

 

Nota bene

Met zijn sprankelende en kleurrijke orkestraties, zijn prikkelende en verbaasd doende harmonieën en ritmische vrijheid brak Claude Debussy met de normen en waarden van de heersende muzikale conventies.

Op de vraag van het Parijse conservatorium welke richtlijnen hij hanteerde bij het componeren zou hij geantwoord hebben: ‘Mijn eigen plezier!’

Zijn muzikale pallet bestond uit grote hoeveelheid ritmes, harmonieën, texturen en klankkleuren.

Zijn werken geven soms de indruk te zijn ontstaan in een vlaag van inspiratie, terwijl veel van zijn composities maanden of zelfs jaren werk vergden.

Debussy had een grondige hekel aan de grootschalige muziek van Richard Wagner en toch zou hij door zijn voorganger geïnspireerd zijn geweest, hoe zit dat…?