Debussy – Images

De Fransman Claude Debussy (1862- 1918) wordt de vernieuwer van de klassieke muziek genoemd, dit door zijn bijzondere klankcombinaties, harmonieën en zijn aversie tegen de grootschalige muziek van Richard Wagner (1813 – 1883). Zeer opvallende werken waren: Prélude à l’aprèsmidi d’un faune (1894) – Pelléas et Mélisande (1902) – La Mer (1905) – Ibéria (1908). Men rekent de muziek van Debussy tot de stijl van het impressionisme. Hij zelf bleek daar allerminst gelukkig mee. Ik probeer ‘iets anders’ te doen – een soort realiteiten – wat door imbecielen ‘impressionisme’ wordt genoemd.’

Rond 1914 beleefde Debussy zeer ongelukkige jaren. Hij wist dat hij aan kanker leed en door het uitbreken van Wereldoorlog I was hij maandenlang niet in staat te componeren. In de periode 1905 – 1912 schreef Debussy Images pour orchestre. De componist had dit aanvankelijk voor 2 piano’s bedoeld, maar kwam daar later op terug. Al eerder, in 1905, had hij Images voor piano solo geschreven.

In Images pour orchestre passeren drie landen de revue, Engeland, Spanje en Frankrijk. Deel 1 Gigues is geschreven naar aanleiding van zijn verblijf in Engeland. Deel 2 Iberia is verreweg het meest populaire uit het werk. In dit middendeel (op zichzelf eveneens een drieluik) staat Spanje centraal. De drie delen zijn 1. Door straten en langs wegen. 2. Geuren van de nacht. 3. De ochtend. De Spaanse componist Manuel de Falla (1876 – 1946) schreef over Iberia: ‘Het is onbegrijpelijk dat deze Fransman, die slechts eenmaal Spanje bezocht heeft, op zo’n meesterlijke wijze de Spaanse folklore weet te etaleren.’ Deel 3 heeft als titel Rondes de printemps (rondedans van de lente).

DEBUSSY IMAGES VOOR ORKEST NUMMER 797