Diabelli – Muziekuitgever en Componist

 Anton Diabelli was een Oostenrijks componist en muziekuitgever. Hij leefde van 1781 tot 1858. Aanvankelijk had hij het plan om priester te worden. Hij ruilde het priesterschap om voor de muziek. Diabelli werd leerling van Michael Haydn (zie archief), de broer van Joseph Haydn.

In Wenen was hij als muziekleraar actief als leraar gitaar en piano. Tevens richtte hij een muziekuitgeverij op. De eerste werken van Franz Schubert werden door Diabelli uitgegeven.

Tegenwoordig is Diabelli vooral bekend van de Diabelli Variaties gecomponeerd door Ludwig van Beethoven (1770 – 1828).

In 1822 had Diabelli aan gerenommeerde Weense pianisten een door hem gecomponeerd thema gestuurd met als opdracht daar variaties op te bedenken. De winnaar werd een aardig geldbedrag in het vooruitzicht gesteld. Een heel stel musici reageerden, waaronder bekende namen als Carl Czerny, het tienjarige Hongaarse wonderkind Franz Liszt, en Franz Schubert (met zijn wals D 718). De meest beroemde pianist uit die tijd, Ludwig van Beethoven, reageerde niet op de prijsvraag. Hij vond het thema onder zijn niveau. Wel nam hij de moeite om een ander gedeelte van het muziekstukje van de ‘amateurcomponist’ Diabelli onder de loep te nemen. Hij componeerde er maar liefst drieëndertig variaties op. Variaties die inmiddels tot de monumenten uit de pianoliteratuur zijn gaan behoren.

Als componist is Diabelli geliefd om zijn pianostukken quatre-mains, met name opus 149 – opus 163. Verder schreef hij een operette, missen, liederen en werken voor gitaar.

DIABELLI MUZIEKUITGEVER EN COMPONIST NR 855