Dvorák – Rusalka
Antonin Dvorák (1841 -1904) was een Tsjechisch componist. Ten tijde van Dvorák werd Tsjecho-Slowakije wel het muziekcentrum van Europa genoemd. Muziek was op scholen een hoofdvak. Kinderen leerden notenlezen, zingen en instrumenten bespelen. Tot in de kleinste uithoeken hadden dorpen hun eigen muziekkapel. Er waren maar weinig Tsjechen die geen muziekinstrument konden bespelen. Volksliederen en dansen, dat waren veelal de ingrediënten voor klassieke composities. Ook de jonge Dvorák groeide op met muziek. In het café van vader werd door rondtrekkende muzikanten menige Dumka (Boheemse dans) gespeeld.
Antonin Dvorák speelde altviool en orgel. Hij zou één van Europa ‘s top componisten worden met zijn religieuze werken als Stabat Mater, Te Deum, en Requiem, ruim honderd Liederen, Kamermuziek, Slavische dansen, Celloconcert en 9 Symfonieën. Hij werd geroemd vanwege zijn pakkende melodieën en had een voorliefde voor het lied en de opera. In 1900 verscheen zijn opera Rusalka. Het werk werd een internationaal succes.
De mooie waternimf Rusalka (sopraan) is smoorverliefd op een prins (tenor). De prins, geraakt door haar schoonheid wil met haar trouwen. Hij is echter bang dat Rusalka de menselijke hartstocht mist. Rusalka’s vader, de watergeest, twijfelt eveneens en waarschuwt zijn dochter voor deze onmogelijke liefde. Op een avond aan het meer zingt zij de volle maan toe in de overbekende aria Lied aan de maan. Even voor de bruiloft wordt de prins verleid door een menselijke prinses (sopraan). De diep ongelukkige Rusalka zoekt hulp bij een heks. Deze raadt haar aan om de ontrouwe prins te doden. Rusalka weigert dit. De prins heeft spijt en gaat op zoek naar Rusalka. Hij vindt haar bij het meer smeekt om een kus. Rusalka waarschuwt hem dat dit zijn dood kan betekenen. De prins sterft in haar armen.
DVORÁK RUSALKA NUMMER 803
https://www.youtube.com/watch?v=MwuNqcKUxto