Een dubbelgevouwen stuk hout met een rietje

Een oneerbiedige aanhef voor een stukje tekst over de koning van de houtblazers, de fagot. Maar ach, de werkelijke naam ‘takkenbos’ of ‘takkenbundel’ is ook niet alles. Als peuter had ik reeds kennis gemaakt met het instrument door te luisteren naar de grootvader uit Peter en de wolf. Een paar jaar later leerde ik op school dat de fagot een houtenblaasinstrument is met een dubbel riet. De juf vertelde verder dat het instrument een knorrig geluid maakte. Daarna zette ze de Tovenaarsleerling op. Ik was direct verkocht! Wat een heerlijk knorrend geluid, en wat een magnifiek thema van de componist Paul Dukas! Toen ik groter werd hoorde ik hoe Stravinsky de fagot gebruikte in de Sacre du printemps. Wauw! Niks knorrig, eerder beeldschoon! En weer later kreeg ik een brok in de keel bij het horen van de fagotsolo in de Berceuse van de Vuurvogel, eveneens van meneer Igor.

En wat horen we nu? Er dreigt een te kort aan fagottisten! De symfonieorkesten zitten met de handen in het haar. Het muziekdrama wordt zelfs vergeleken met bedreigde diersoorten. Voor beginnende muziekbeoefenaars zou het instrument niet sexy genoeg zijn. Muziekscholen puilen uit van de gitaristen, saxofonisten en pianisten, maar fagottisten, ho maar. Het is zelfs zo dat slechts 1 % van de mens in de straat het geluid van de fagot herkent. Daar moet verandering in komen vinden een aantal fagotliefhebbers.

Met de slogan ‘Red de Fagot’ is er een heuse aktie op touw gezet. De Hollander Bram van Sambeek, een fagotspeler van wereldklasse, die net zo gemakkelijk rock als klassiek speelt, heeft het voortouw genomen. Tot ver over de grenzen wordt meegeleefd met Save de Fagot. De initiatiefnemers willen de jeugd stimuleren het fantastische instrument te leren kennen. (Bestaan er trouwens kinderfagotten? vraag ik mij nu af.)

Als ik wat jonger geweest was had ik mij direct als aspirant fagotspeler aangemeld. In ieder geval sta ik woensdag 25 november vooraan in het Muziekgebouw aan het IJ. Sambeek en friends spelen dan een mengeling van Vivaldi, Van Halen en Pink Floyd.

Toon Verbeek

https://www.klassiekemuziek.tv/dukas-tovenaarsleerling/

https://www.klassiekemuziek.tv/stravinsky-vuurvogel/