Fauré – Dolly
De Franse componist Gabriel Fauré (1845-1924) had zijn eigen compositiestijl, hij liet zich nauwelijks beïnvloeden. Zo ontwikkelde hij een stijl met intimiteit en fijnzinnigheid. Het componeren van liederen en kamermuziek was zijn specialiteit, al mogen wij zijn Requiem natuurlijk niet vergeten. Enkele andere werken: Elégie voor cello en piano (later georkestreerd), Pianokwintetten en Cantique de Jean Racine. (Jean Racine was een beroemde Franse dichter en toneelschrijver die leefde van 1639 tot 1699). Jarenlang was Fauré verbonden als koordirigent en organist aan de Parijse Madeleinekerk.
Als we de muziekliteratuur onder de loep nemen, komen we tal van stukken tegen die met de kinderwereld te maken heeft. Zo schreef de Rus Tsjaikovski een compleet Pianoalbum voor de jeugd. Robert Schumann componeerde – eveneens voor piano – zijn beroemde Kinderszenen. En wie kent niet de Children’s corner van Debussy, een pianosuite helemaal en alleen voor kinderen bedoeld, compleet met poppen, wiegenlied en dansende sneeuwklokjes. Ravel schreef zelfs een complete kinderopera onder de titel L’enfant et les Sortilèges (Het kind en de betovering.) Diezelfde Ravel componeerde Ma Mère l’Oye, een suite voor vier handen gebaseerd op de sprookjes van Moeder de Gans.
Gabriel Fauré zocht met zijn Dolly, een pianosuite voor vier handen, de fantasie van het kind en zijn spel. Dolly bestaat uit zes wonderschone pianostukken die geen kind, zelfs geen volwassene, mag missen! Het stuk is opgedragen aan de dochter van een vriendin. Het eerste deel uit deze zesdelige suite, Berceuse, is wellicht het meest bekend. Deze Berceuse is zo geliefd dat het dikwijls ook door andere instrumenten (-combinaties) gespeeld wordt. Fauré schreef het stuk in de jaren 1893 en 1896.
De zes delen zijn: 1. Berceuse 2. Mi-a-ou (of Miaou; de huiskat) 3. Le jardin de Dolly 4. Kitty valse 5. Tendresse 6. Le Pas espagnol. De complete suite duurt ongeveer 15 minuten.
FAURE DOLLY NUMMER 372
Nota bene
Berceuse F
Een Berceuse is in de meeste gevallen een wiegenlied. Berceau = wieg. Vanzelfsprekend moet een Berceuse een rustig en warm karakter hebben. Tal van componisten hebben hier gehoor aangegeven.
De meest beroemde Berceuse is van Johannes Brahms. Boven duizenden baby’s tingelt zijn Wiegenlied opus 49.
Je zou het niet direct van Stravinsky verwachten maar ook hij componeerde een lieflijke Berceuse, luister maar naar de Fagotsolo uit de Vuurvogel.
Chopin schreef de Berceuse in d mineur opus 57, uiteraard voor piano.
In de Dolly Suite van Gabriel Fauré treffen we eveneens een beroemde Berceuse aan.
Ysaye schreef een ontroerende Berceuse voor viool en strijkorkest in f mineur opus 20