Fauré – Elegie & Pavanne
Kalmte en rust is het paradepaardje van de Fransman Gabriel Fauré (1845-1924). Deze kerkmusicus en organist, die compositieles kreeg van de grote Camille Saint-Saëns, had met gemak in onze tijd kunnen leven om carrière te maken als filmcomponist en of liedcomponist.Fauré is ook de componist van het machtige Requiem, ongetwijfeld zijn meest gewaardeerde werk. En we mogen zijn Ballade voor piano en orkest en Cantique Jean Racine natuurlijk ook niet vergeten.
Een van de meest opgenomen werken van Fauré is het in 1880 gecomponeerde Elegie voor cello en orkest. Het is niet alleen tijdloos, maar heeft ook de typisch zachtaardige en uiterst melodieuze componeer stijl van Fauré. Als de piano het stuk opent, heb je geen weet welke kant het uitgaat. Het zou het begin van een ballad kunnen zijn, een song uit de popcultuur…. totdat de cello invalt! Overigens bewerkte Fauré in 1901 dit meesterwerkje voor orkest. De betekenis van Elegie kan duiden op een klaagzang of meditatie.
Een ander groots werk(je) is het zes minuten durende Pavanne opus 50. Ook niet-klassieke luisteraars zullen dit werk stellig herkennen, want het wordt veelvuldig gebruikt in reclamespots, of als documentaire- en filmmuziek. Deze Pavanne – van origine een statige hofdans in een tweekwartsmaat – is typisch zo’n stuk dat door de loop der jaren gearrangeerd is voor de meest voorkomende instrumenten. Kinderen vinden het in hun piano- of blokfluit boek. En er bestaat zelfs een opname voor mondharmonica, gespeeld door de virtuoos Toots Thielemans.
FAURÉ ELEGIE & PAVANNE NUMMER 179