Glazoenov – Saxofoonconcert
Op veertigjarige leeftijd werd de componist Alexander Glazoenov (1865-1936) benoemd tot directeur van het conservatorium in Sint Petersburg. Tijdens de revolutie van 1917 kreeg hij het zo druk met de administratieve rompslomp die de omslag in regime met zich meebracht, dat er van componeren nauwelijks iets terechtkwam. Ook kreeg Glazoenov het in die periode aan de stok met het Sovjetregime. In 1928 vestigde hij zich in Parijs en kreeg van de Russische autoriteiten een schop na: zijn muziek zou te burgerlijk en te gewoontjes zijn.
Glazoenov liet een enorm oeuvre na. Hij was een van Rusland laatste nationalisten. De meeste van zijn werken, die hier en daar nogal weemoedig en erg romantisch aandoen, worden nauwelijks meer gespeeld. Uitzonderingen zijn het Vioolconcert uit 1904 en de balletmuziek de Vier seizoenen. Ook het Concert voor altsaxofoon (1936) wordt nog dikwijls uitgevoerd. Glazoenov schreef 9 Symfonieën.
Er zijn maar weinig componisten die het in de jaren dertig van de twintigste eeuw aandurfden een compleet Saxofoonconcert te schrijven. Het instrument was simpelweg nog te ongewoon, hoewel het wel al enkele malen te gast was in grote symfonische werken zoals bijvoorbeeld De Schilderijententoonstelling van Ravel en in de muziek van de Groupe des Six. Eigenlijk is het niet zo verwonderlijk dat Glazoenov een compleet Saxofoonconcert schreef; hij bespeelde zelf het instrument, naast tal van andere instrumenten zoals: slagwerk, hoorn, klarinet, trombone, cello en piano. Het Saxofoonconcert van Glazoenov opus 109 duurt om en nabij de vijftien minuten.
Luister ook eens naar zijn Pianoconcert nr 1
Andere componisten die een concert schreven voor saxofoon: Tomasi, Ibert, Adams en Glass (saxofoonkwartet en orkest)
GLAZOENOV SAXOFOONCONCERT NUMMER 401
Nota bene
De Belgische instrumentenmaker Adolphe Sax was in 1841 de uitvinder van de saxofoon. Verschillende klassieke componisten schreven het nieuwe instrument in hun werken voor.
Zo zou de saxofoon een glansrol gaan spelen in de werken van Maurice Ravel, zoals zijn Bolero en Oude Kasteel uit de schilderijententoonstelling.
Milhaud gaf de sax een hoofdrol in Creation du Monde. Alexander Glazoenov en Ibert schreven zelfs een compleet Saxofoonconcert. Verder komt het instrument voor in de Symfonische dansen van Rachmaninov en de Rapsodie van Debussy. Vincent d’Indy schreef het mooie Choral Varié voor saxofoon en orkest.