Graupner – Magnificat

De barokcomponist Christoph Graupner werd in 1682 geboren in het Duitse Kirchberg, hij overleed in 1760 in Darmstadt. Graupner heeft een enorm oeuvre nagelaten met name vocale werken. Hij had weinig leerlingen, er bestaan geen afbeeldingen van hem en zijn wens was om zijn muziek na zijn dood te vernietigen. Godzijdank, dat dit niet gebeurd is. Graupner heeft ons een enorm oeuvre nagelaten. Evenals zijn collega’s Bach en Händel werd Graupner volledig blind maar bleef zijn werkzaamheden voortzetten. Tegenwoordig is Graupner bij het grote luisterpubliek vrijwel onbekend.

In 1705 kreeg hij een baan als klavecimbelspeler in Hamburg en leerde daar Georg Friedrich Händel kennen. In Darmstadt componeerde hij jarenlang reeksen met geestelijke koormuziek, met name kerkcantates en instrumentale werken. Een nog regelmatig uitgevoerd werk is het uitbundige Magnificat uit 1722.

In 1722 solliciteerde Graupner naar cantor van de Thomaskirche in Leipzig. De keuze viel echter op Telemann, maar deze bedankte uiteindelijk voor de functie. Graupner werd gekozen boven Johann Sebastian Bach, doch de baas van Graupner weigerde hem te laten gaan zodat de keuze op Bach viel.

De bescheiden Graupner is zondermeer een van de vruchtbaarste componisten uit de muziekgeschiedenis geworden. Uit de lijst van zijn oeuvre noemen we 8 opera’s – meer dan 1400 cantates – 110 symfonieën – meer dan 40 concerten – Ouvertures – kamermuziek en werken voor orgel.

Het Magnificat, door veel componisten getoonzet, wordt ook wel de lofzang van Maria genoemd en is te vinden in het evangelie volgens Lucas.  

GRAUPNER MAGNIFICAT NUMMER 873