Grieg – Pianoconcert
De Noor Edvard Grieg (1843-1907) studeerde aan het conservatorium van Leipzig. Een tijdlang was hij aanhanger van de Duits-romantische school (onder andere vertegenwoordigd door Mendelssohn en Schumann), maar eenmaal terug in Noorwegen ontwikkelde hij een geheel eigen stijl, gebaseerd op de Noorse volksmuziek.
Grieg is de geschiedenis ingegaan als componist van vooral korte melodieuze werken, voornamelijk liederen en pianostukken. Grote werken schreef hij nauwelijks, uitgezonderd zijn Pianoconcert en de suite Peer Gynt (1875).
Grieg was vijfentwintig jaar toen hij zijn enige grote symfonische werk schreef, het Pianoconcert in a mineur, opus 16. Nadat het werk werd geprezen door pianovirtuoos Franz Liszt (1811 – 1886), werd het in 1869 in Kopenhagen voor het eerst uitgevoerd door de Noorse pianist Edmund Neupert waaraan het werk tevens was opgedragen. Later heeft Grieg het zelf talloze malen uitgevoerd. Hij was een uitstekend pianist en er ging vrijwel geen jaar voorbij waarin hij geen concerten gaf, hetzij als solist, hetzij met zijn echtgenote, zijn nicht Nia Hagerup een begaafde zangeres, die in het bijzonder vanwege haar liederenvoordracht werd geroemd en tevens een kundig pianiste was.
Het duurde 4 jaar voordat Grieg zijn Concert voor piano en orkest voltooid had. Ondanks het grote succes bij de premiere, sleutelde de componist nog jaren aan het concert en bracht nog een paar honderd veranderingen aan. Het concert, dat inmiddels tot de meest geliefde pianoconcerten ter wereld is gaan behoren, ligt makkelijk in het gehoor en is samen met de suite Peer Gynt Griegs meest geliefde werk. Het pianoconcert weerspiegelt de tevredenheid van de nog jonge componist met zijn omgeving, een afgelegen huisje op het Deense platteland en het gezelschap van zijn vrouw en pasgeboren dochter . De drie delen: Allegro – Adagio – Allegro.
Met het manuscript van zijn kersverse pianoconcert onder de arm klopte Edvard Grieg bij de grote meester Franz Liszt aan. Deze speelde het stuk van het blad en keek bemoedigend naar het kleine mannetje met de leeuwenkop die uit het hoge noorden naar hem toe was gereisd. Liszt bracht een kleine verandering aan en omhelsde toen de dolgelukkige Grieg.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
GRIEG PIANOCONCERT NUMMER 126
Nota bene
Grieg was dol op katten, hij had er meerdere. De componist hield van lange wandelingen in de Noorse natuur. Hij genoot ervan om rond zijn huis vogels te observeren. (Katten binnenhouden sir…)
Wanneer Grieg op reis was en concerten gaf kreeg hij vaak opmerkingen over zijn lengte. Hij was slechts 1meter 52 lang.
Een douane die neerbuigend op de maestro neerkeek: heeft u iets aan te geven? Grieg: Alleen mijn genialiteit.
Tijdens een concert riep iemand uit het publiek: Ga zitten, kleine man, zodat we de dirigent kunnen zien…