Händel – Giulio Cesare
George Friedrich Händel (1685 – 1759) was een Duits componist en organist die carrière maakte in Engeland. Händel werd vooral bekend door zijn opera’s en oratoria. In zijn loopbaan als componist schreef hij meer dan 2000 aria’s. Behalve bovengenoemde muziekstijlen componeerde hij Cantates, Orgelconcerten, Concerti Grossi en andere orkestwerken. Samen met J.S.Bach en Vivaldi mag hij gerekend worden tot de grootste componisten van het tijdvak de barok (1600 – 1750).
In 1724 componeerde Händel voor de Royal Academy in Londen Giulio Cesare, een historische opera oftewel een opera seria in drie bedrijven welke zich afspeelt zo’n 50 jaar voor Christus. De opera werd een sensatie: liefde, bedrog, woede en jaloezie! Händel werd door het Londense publiek op handen gedragen. Met een groot orkest, soms een dubbel orkest en acht hoofdrolspelers, waaronder twee supersterren en fraaie muziek was het succes van de bovenste plank. En nog steeds kan het werk als een van Händels hoogtepunten beschouwd worden.
Centraal in de machtsstrijd tussen Rome en Egypte staat het liefdesverhaal van Cleopatra en Giulio Cesare. De opera behandelt de veldtocht van Cesare naar Egypte. Cesare is trots, niet hoogmoedig, en in de opera een minnaar een filosoof en strijder. Cleopetra is kwetsbaar maar vindingrijk. De rol van Cleopatra is een van de mooiste en dankbaarste uit het repertoire van Händel. Hoogtepunt is de aria Se pieta di me non senti waarin ze klaagt over haar lot, zint op wraak en verlangt naar Caesars liefde. Twee andere aria’s van Cleopatra: Piangero la sorta mia en haar verleidingsaria V’adore pupille.
Als bevrijder van Egypte kroont Cesare Cleopatra tot heerseres, tot farao.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
HÄNDEL GIULIO CESARE NUMMER919
Nota bene
Händel wordt omschreven als een persoon met humor die graag verhalen vertelde. Omdat de componist het Engels niet geheel beheerste mengde hij zijn zinnen soms met Duits, Frans en Italiaans.
Hij was een vermogend man die ruimschoots geld gaf aan liefdadigheid. In zijn huis hingen waardevolle schilderijen van Brueghel, Titiaan en Rembrandt.
In geen enkele biografie wordt met een woord gerept over relaties. Na zijn dood liet hij zijn vermogen na aan een nicht, enkele neven, zijn dokter en een liefdadigheidsinstelling.
In de buurt van Shakespeare en de componist Henri Purcell werd hij in de Westminster Abbey bijgezet. Op een stenen plaquette is een deel van zijn meest bekende werk Messiah uitgebeiteld.