Händel – Messiah

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) werd in hetzelfde jaar als Johann Sebastian Bach geboren. Beide grootmeesters waren componisten uit het tijdvak de barok (1600 – 1750). De twee hebben elkaar nimmer ontmoet. De wieg van Händel stond in het Duitse Halle. Zijn vader was arts. Händel zijn ouders waren aanvankelijk tegen een muzikale carrière. In het geniep oefende de jonge Georg Friedrich op het klavier.

Vanaf 1712 woonde en werkte hij in Engeland. Als Brits staatsburger werd hij een superster. Hij vertoefde als hofcomponist in de hoogste kringen. Händel verdiende veel geld en kon zich zelfs een Rembrandt veroorloven. Händel was een veelschrijver. Hij componeerde zo’n 2000 aria’s die voorkomen in 40 opera’ s, 30 oratoria en 120 cantates. Händel stierf in 1759 in Londen. Op eigen verzoek werd hij in de Westminster Abbey bijgezet, in de buurt van Shakespeare en de componist Henri Purcell. Op een stenen plaquette is een deel van zijn meesterwerk  Messiah uitgebeiteld.

Messiah uit 1741 bestaat uit drie delen en is gebaseerd op teksten uit de bijbel: de geboorte, kruisiging en opstanding van Christus. Het oratorium Messiah bezit prachtige aria’s en koren. Zo wordt de geboorte van Jezus aangekondigd met het koor For unto us a child is born. Even later zingt het engelenkoor Glory to God. Het overbekende Halleluja vormt het magistrale einde van het tweede deel, het lijden van Christus. Toen Händel klaar was met het Halleluja-koor zou hij op zijn knieën zijn gevallen en geroepen hebben: ‘Ik geloof dat ik de hemel voor mij heb gezien en de grote God zelf’. In Engeland is het een traditie dat men opstaat als het Halleluja-koor klinkt.

Twee andere geliefde aria’s zijn: Every valley shall be exalted en And He shall feed his flock.

Als je de Matthäus van Bach met Messiah van Händel vergelijkt, zou je tot de conclusie kunnen komen dat de Matthäus enkel voor God en de kerk is geschreven. Händels Messiah daarentegen is niet in de eerste plaats bedoeld voor de kerk, maar eerder voor de concertzaal. Bovendien behandelt Messiah zowel de geboorte als de dood van Christus, het stuk is daarmee geschikt voor zowel kerstmis als Pasen.

Over populariteit gesproken: Toen in 1741 Messiah in premiere ging werd de dames gevraagd hun hoepelrokken thuis te laten en de heren hun sabels. Zo zouden er meer plaatsen vrij komen. 

HÄNDEL MESSIAH NUMMER 005