Haydn – Afscheidssymfonie

De Oostenrijker Joseph Haydn (1732 – 1809) is de componist van de bekende Afscheidssymfonie (Abschiedssymphonie), symfonie 45. Het werk stond onder invloed van de literaire stroming Sturm und Drang, net als Haydns symfonieën 44, de Trauersymphonie, en 49, La Passione.

De Afscheidssymfonie is eigenlijk een protest muziekstuk. Tijdens zijn werk als kapelmeester en componist in dienst van de Habsburgse prins Nikolaus Esterhàzy nam hij het op voor zijn orkestleden waarvan de arbeidsomstandigheden (huisvesting, warme kleding, vakanties en salaris) onvoldoende waren. Als een vakbondsman streed de moedige Haydn voor de rechten van zijn musici.

Tijdens het laatste deel van de symfonie bliezen de musici hun kaars uit en wandelden vervolgens van het podium totdat er slechts twee violisten overbleven. Het vertrek van de musici staat als zodanig omschreven in de partituur. Het protest liet de prins niet koud en willigde enkele eisen in. Haydn schreef de symfonie in 1772. In hetzelfde jaar schreef hij de symfonieën 43 – 44 – 46 – 47. In totaal schreef de productieve componist 104 symfonieën.

Het orkest bestond uit 2 hobo’s, fagot, 2 hoorns, en strijkorkest. De vier delen: Allegro – Adagio – Menuet – Finale.

HAYDN AFSCHEIDSSYMFONIE NUMMER 666