Haydn – Sieben letzten Wörte

De Oostenrijker Joseph Haydn (1732-1809) is de muziekgeschiedenis ingegaan als de grote componist van het tijdvak het Classicisme (1750-1800). Ook is hij de ‘uitvinder’ van de symfonie, waar hij er meer dan honderd van schreef. Ook het strijkkwartet laat men bij Haydn beginnen, een muziekvorm waar zijn jongere vriend Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) eveneens mee aan de slag ging.

Haydn was een zeer vroom mens. Op zijn muziekpapier schreef hij bijna altijd wel een boodschap aan zijn Schepper. Zijn bekendste religieuze werk is zonder twijfel het oratorium Die Schöpfung, maar ook een aantal missen van hem hebben repertoire gehouden: De Paukenmis (mis in C), Kleine Orgelmis (mis in Bes), Missa Brevis (mis in F), Nelsonmis (mis in D mineur) en Harmoniemis (mis in Bes)

Een werk dat ieder jaar rond de Paasdagen weer opduikt, is Die sieben letzten Wörte unseres Erlösers am Kreuze (1787). De compositie heeft een nogal complexe ontstaansgeschiedenis. Oorspronkelijk was het een orkestwerk, maar Haydn schreef ook een versie voor strijkkwartet. Ook werd er nog een piano-uittreksel van gemaakt en een oratoriumversie. Er zijn dus maar liefst vier versies van dit indrukwekkende werk!

De zeven zinnen waarom het gaat: 1. Vater! Vergib ihnen. 2. Furwahr, ich sag’ es dir. 3. Frau, hier siehe deinen Sohn. 4. Mein Gott! Mein Gott! 5. Jesus rufet. 6. Es ist volbracht. 7. Vater in deine Hände.

Luister ook eens naar het passie-oratorium Golgotha van Frank Martin!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

HAYDN SIEBEN LETZTEN WORTE AM KREUZE NUMMER 333