Hummel – Trompetconcert

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837) was een Duits componist en pianovirtuoos. Hij was bevriend met Beethoven en een tijdlang huisgenoot en leerling van Mozart. Hummel studeerde compositie bij Haydn en leidde zelf grote pianisten op zoals de alom bekende Carl Czerny.

Wat bezielt een eersteklas pianist om een Trompetconcert te schrijven, en dan ook nog eens één van de mooiste uit de muziekhistorie? Waren het de spectaculaire veranderingen die de trompet kort daarvoor had ondergaan door de uitvinding van de kleppen, of zelfs ventielen, die het instrument veel meer mogelijkheden verschafte? Hummel was een van de vele pianovirtuozen die op dat moment in Wenen woonde en werkte. Behalve pianowerken schreef hij zijn inmiddels beroemde Trompetconcert voor de nieuwe ventieltrompet. Dit rond 1800 ontworpen instrument was de opvolger van de kleppentrompet van instrumentenbouwer en trompettist Anton Weidinger.

Verschillende barokcomponisten hadden reeds eerder concerten voor de natuurtrompet (voorloper kleppentrompet) gecomponeerd: Händel, Vivaldi, Albinoni, Tartini, Torelli, Telemann e.a.

De première van Hummels Trompetconcert had plaats op nieuwjaarsdag 1804. Hummel was vanaf die datum tot 1811 orkestleider van het hof van de Esterhazy’s. Hij was daar benoemd als opvolger van zijn leermeester Haydn. Ook Haydn schreef voor de trompet een vermaard geworden trompetconcert, maar het Hummelconcert wordt omschreven als veeleisender voor de solist. Hoe het ook zij; beide trompetconcerten behoren tot de topstukken uit de trompetliteratuur. Elke conservatorium trompetstudent zal er aan moeten geloven om deze zeer virtuoze concerten onder de knie te krijgen!

Luister ook eens naar zijn Fagotconcert!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

HUMMEL TROMPETCONCERT NUMMER 098