Josquin – Ouevre

Met tal van bijnamen werd de Zuid-Nederlandse componist en zanger Josquin des Prez (1450-1521) tijdens zijn leven geëerd. ‘De ware meester der muziek’, werd hij genoemd, of ‘Prins van de muziek’. Hij was de belangrijkste laatmiddeleeuwse componist en de meester van de Nederlandse school. Verder kan hij geplaatst worden in het rijtje van de belangrijkste componisten uit de gehele muziekgeschiedenis. Voor tijdgenoot Luther (1483-1546) was er geen betere musicus. ‘Des Prez is de meester der tonen’, aldus Luther. De werken van Des Prez waren meestal van religieuze aard. Vermoedelijk is Des Prez geboren in de buurt van het Belgische Doornik, dicht bij de Franse grens.

Bij elke vorst, de kerk of belangrijke musicus stond Des Prez in een zeer hoog aanzien. Eerst was hij zanger in de kathedraal van Milaan, daarna lid van het pauselijke koor in Rome en tenslotte hofcomponist van Lodewijk XII in Frankrijk.

In de late Middeleeuwen was het motet een van de belangrijkste vormen van vocale muziek. De bloeitijd was tussen 1450 en 1600. De tekst is kerkelijk en meerstemmig. De stemmen hebben vaak verschillende teksten, waarvan de onderste een liturgisch gezang. Een ander kenmerk is dat de stemmen elkaar imiteren. Meestal is de taal Latijn en wordt er acappella gezongen. Josquin schreef meer dan honderd Motetten, waaronder Ave Maria, Stabat Mater dolorosa, Miserere en Salve regina. Verder componeerde Josquin verschillende missen, waaronder de beroemde Missa L’homme armé. Ook schreef hij tal van (vaak ondeugende) Chansons. Des Prez schreef zijn vocale werken met de tekst als uitgangspunt, deze diende op zijn minst verstaanbaar te zijn. Men noemt Josquin wel de schakel tussen de Middeleeuwen en de moderne wereld.

JOSQUIN DES PREZ OUEVRE NUMMER 461