Kalkbrenner – Oeuvre

De Duitse pianist en componist Friedrich Kalkbrenner werd in 1785 nabij Berlijn geboren, hij stierf in 1849 dichtbij Parijs. Friedrichs vader, een beroemd dirigent, gaf hem zijn eerste lessen. De zoon bleek een wonderkind dat op zesjarige leeftijd een pianoconcert van Haydn in de vingers had. Als puber studeerde hij piano in Parijs en in Wenen ontving hij lessen van de Salieri en de beroemde pedagoog Albrechtsberger, die eveneens les had gegeven aan Beethoven, Czerny, Hummel en andere pianogrootheden.

Als jongeman speelde hij samen met Haydn en Beethoven. Spoedig zou hij als superpianist een attractie zijn. Hij reisde door Europa en vestigde zich in 1814 in Londen. Tien jaar later trad hij toe tot de pianofirma Pleyel & Co in Parijs. Vanaf die tijd speelde hij alleen op instrumenten van Pleyel.

Kalkbrenner maakte een vingeroefeningen-methode en ontwierp een apparaat voor de toetsaanslag. Chopin, een fan, nam les bij hem. Hij doeg zijn Pianoconcert 1 aan zijn leermeester op, dat was in 1831.

Kalkbrenner componeerde veel pianomuziek: niet alleen voor Pianosolo, maar ook een vijftal Pianoconcerten, Quatre-mains en Kamermuziek. Van symfonieën van Beethoven maakte hij transcripties voor piano. De pianist en componist had een hoge dunk van zichzelf en ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat hij te vergelijken was met Mozart Haydn en Beethoven….

In de jaren dertig van de 19e eeuw stond hij op het toppunt van zijn roem, was steenrijk en getrouwd met een vrouw van adel.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

KALKBRENNER OEUVRE NUMMER 905