MacMillan – Oeuvre

Sir James MacMillan werd in 1959 geboren in het Schotse North Ayrshire. Blokfluit spelen leerde hij op de basisschool en zijn grootvader stimuleerde hem om naar brassbands te luisteren. Na zijn studies filosofie en compositie werd hij een veelzijdig componist van o.a. symfonieën, soloconcerten, diverse werken voor orkest, voor harmonieorkest en fanfare (brassband) en religieuze muziek.

MacMillan doceerde muziek aan de universiteit van Manchester. In het jaar 2000 werd hij benoemd tot vaste dirigent van de BBC Philharmonic.

Zijn composities – MacMillan was katholiek – zijn vaak religieus van opzet, getuige zijn Seven Last Words from the Cross, St. John’s Passion, Stabat Mater en Christmas Oratorio

Zijn eerste succes wereldwijd was Veni Veni Emmanuel een Concert voor slagwerk en orkest uit 1992. De première vond plaats in de Royal Albert Hall in Londen. Het werk bestaat uit één deel en duurt nog geen half uur. Andere soloconcerten zijn: concerten voor piano, klarinet, trompet, trombone, viool, cello, saxofoon

Het is bewonderenswaardig dat MacMillan ondanks dat hij teruggrijpt naar het Gregoriaans, Bach en Palestrina, volksmuziek uit Schotland en de algemene symfonische muziek hij toch zo herkenbaar is. In 2023 was de Nederlandse premiere van zijn Symfonie 5 Le grand inconnu. 

Luister ook eens naar zijn trombone concert

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MACMILLAN OEUVRE NUMMER 858