Mendelssohn – Paulus
De in Hamburg geboren pianist, dirigent en componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847) was een van de belangrijkste Duitse componisten uit de romantiek. De twintig jarige Mendelssohn zorgde voor een Bach-renaissance door de Matthäuspassion uit te voeren. Dit werd een geweldig succes! Sinds de dood van Bach in 1750 was het werk niet meer uitgevoerd. In 1842 richtte hij het conservatorium van Leipzig op. Hij doceerde er piano en compositie. Naar voorbeeld van Bach componeerde hij twee oratoria, Paulus en Eliah, maar dan in de stijl van de romantiek.
Mendelssohn schreef veel religieuze werken, waaronder Symfonie 2 met als bijnaam Lobgesang. Hij schreef deze cantate-symfonie voor de viering van 400 jaar boekdrukkunst met in gedachten de Bijbel. Zeer geliefd zijn ook de twee genoemde oratoria en verschillende cantates. De bijbel-gezinde componist zette eveneens een aantal psalmen op muziek: Psalm 42 – 95 – 98 -114 – 115.
Het oratorium Paulus opus 36 ging in 1836 in Düsseldorf in première. Het is gecomponeerd naar voorbeeld van Johann Sebastian Bach, met name de koralen, en heeft het frivole van Friedrich Händel. Tijdens zijn leven was Paulus een zeer geliefd werk. Het oratorium maakte Mendelssohn tot een van de meest gevierde componisten in Europa. Het werk bestaat uit twee delen waarin Paulus de belangrijkste volger en verkondiger van het Christendom werd. Paulus wordt beschouwd als een van de vroege leiders van de christelijke kerk en speelt een grote rol in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom.
De nationaalsocialisten (nazisme) verboden Mendelssohns werk dat zij als Joods en daarom verwerpelijk, beschouwden. Mendelssohn was zelf van geboorte Joods maar keerde zich later tot het protestantisme.
Enkele hoogtepunten: Ouverture – Wie lieblich sind die Boten – Jerusalem, Jerusalem – Herr der du bist der Gott – Siehe wir preisen selig – Mache dich auf – Wacht auf ruft uns die Stimme.
MENDELSSOHN PAULUS NUMMER 773