Moscheles – Oeuvre

De in Praag geboren Ignaz Moscheles (1794 – 1870) is de muziekgeschiedenis ingegaan als pianovirtuoos en componist. Hij stamt af van een welgestelde joodse koopmansfamilie. Als jongeman verkreeg hij bekendheid in de muziekstad Wenen waar hij contact had en samenwerkte met Ludwig van Beethoven (1770 – 1827). Van sommige symfonische werken van Beethoven maakte Moscheles pianotranscripties.

Als pianovirtuoos vierde hij triomfen in de grote Europese concertzalen. Vanaf 1821 vestigde hij zich in Londen waar hij werkte als componist, dirigent en auteur van studieboeken voor het pianospel. In 1824 werd hij in Berlijn door de schatrijke bankier Mendelssohn gevraagd om zijn twee kinderen Felix en Fanny les te geven. In 1846 werd hij benoemd tot pianodocent aan het conservatorium te Leipzig.

Moscheles raakte bevriend met grote namen uit de klassieke muziek, waaronder Mendelssohn, Meyerbeer, Liszt en Rossini. Hij wordt beschouwd als de grootste pianist na Hummel en voor Chopin en Liszt.

Geliefde werken zijn Alexander Variations voor piano en orkest,Grosse Sonata für das Pianoforte, Symfonie in C, 8 Pianoconcerten waaronder het geliefde 3e in g mineur, Etudes voor piano opus 70.

MOSCHELES OEUVRE NUMMER 698