Mozart – Così fan tutte
In de opera top 100 aller tijden heeft de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart (1756 1791) steevast een plaats in de top 10. Die Zauberflöte, eveneens van Mozart heeft zelfs een plaats in de top vijf.
Così fan tutte KV 588 betreft een zogeheten opera buffa, hetgeen wijst op een luchtige inhoud (tegenovergesteld is de opera seria). Het libretto is van Lorenzo da Ponte (1749-1838), die tevens de libretto’s schreef voor Le nozze di Figaro en Don Giovanni, eveneens van Mozart .
Così fan tutte betekent zoiets van ‘Zo doen ze allemaal (alle vrouwen). Deze veel betekende woorden worden aan het einde van de opera gezongen door drie mannen. De volledige titel is: Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti (Zo doen ze allemaal of De school voor geliefden). De première van Così fan tutte vond plaats in het Burgtheater in Wenen in 1790.
Het verhaal heeft iets weg van een klucht. Twee jonge officieren gaan een weddenschap aan met de oudere Don Alfonso over het feit dat hun verloofden hun altijd trouw zullen zijn. De twee officieren doen alsof zij opgeroepen worden voor de oorlog maar komen vermomd terug als besnorde Albanezen. Aanvankelijk zijn de achtergelaten vrouwen bedroefd en gaan niet in op de avances van de twee vreemdelingen. Uiteindelijk loopt het verhaal uit op een soort zondeval. Van de vurige liefde aan het begin van de opera is aan het eind weinig meer over. Binnen de kortste tijden zijn de vier geliefden een pijnlijke ervaring rijker. Alfonso wordt de winnaar van de weddenschap. Hij vraagt echter de mannen hun verloofden te vergeven, immers: Così fan tutte – Alle vrouwen zijn zo.
MOZART COSI FAN TUTTE NUMMER 520
Nota bene
Nannerl Mozart was het vijf jaar oudere zusje van haar beroemde broer. Ze speelde piano en viool en beiden traden op als wonderkinderen.
Er is een boekje verschenen over het leven van de miskende Nannerl waarin de treurnis van haar wonderkind-schap is opgetekend: Titel: De zus van een genie. Auteur Ank Reinders, uitgever Aspekt.
Nannerl was een briljant pianiste voor wie Wolfgang veel pianowerken schreef. Meerdermalen deed hij al componerend een beroep op haar kennis en muzikaliteit. Het is aan de opvattingen van de achttiende eeuw en vader Leopold te danken, dat Nannerl op achttienjarige leeftijd het podium moest verlaten.