Obrecht – Oeuvre
Jacob Obrecht werd in Gent geboren, dat was in 1457, hij stierf in 1505 in het Italiaanse Ferrera. Deze Vlaamse componist was zoon. van een stadstrompettist. Verder is er weinig over zijn leven bekend behoudens dat zijn leven een aaneenschakeling van korte aanstellingen is geweest. De reden hiervan zou geweest dat hij een slordige boekhouding onderhield en onregelmatig zijn compositie-opdrachten nakwam.
Obrecht studeerde eerst theologie en werd priester, dat was omstreeks 1472. Rond 1480 was hij als actief als koorleider en componist in de Sint-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Weer later wordt hij aangesteld als kerkmusicus in de kathedraal van Kamerijk. Een aantal jaren later treft men hem in dezelfde functie aan te Brugge. Beginjaren negentig treffen we hem aan als koormeester van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Antwerpen.
Obrecht wordt de opvolger van Ockeghem genoemd. Samen met Josquin des Prez wordt hij de belangrijkste componist van de Vlaamse school genoemd, waarin de polyfonie hoogtij vierde.
Voor Paus Alexander VI en Keizer Maximiliaan componeerde Obrecht kerkmuziek. In 1504 werd hij kapelmeester in Ferrara als opvolger van Josquin des Prez. Hij eindigde zijn leven als priester, waarschijnlijk als gevolg van de pest.
Er zijn slechts enkele wereldlijke (Vlaamstalige-) liederen van hem bekend, het merendeelvan zijn werk is kerkmuziek: 30 missen en tientallen motetten
Obrechts mis L’homme armé werd geschreven voor vier stemmen zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor deze mis gebruikte hij een volkslied dat in die tijd bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze zangstijl, want door de zelfstandige stemvoering was de tekst nauwelijks te volgen. Andere missen zijn Je ne demande – Fortuna desperate – Malheur me bat – Rose pluysante – Sancto Donatiano
Luister ook eens naar Obrechts Salve Regina
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.no
OBRECHT OEUVRE NUMMER 963