Prokofjev – De liefde voor de drie sinaasappelen

De Russische componist Serge Prokofjev (1891 – 1953) schreef zijn opera De liefde voor de drie sinaasappelen (1919) naar aanleiding van het komische sprookje van Carlo Gozzi die het in 1761 publiceerde. Prokofjev tekende eveneens voor het libretto, hij deed dit samen met de Braziliaanse sopraan Vera Janacópulos. De opera werd besteld door de Chicago Opera. De première (1921)vond ook plaats in Chicago. Een ander beroemd muzieksprookje van de componist is Peter en de Wolf (1936).

Prokofjev wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Behalve als componist maakte hij furore als pianist. Hij schreef in totaal zeven opera’s, balletten, concerten voor piano en cello en solostukken voor piano. Zijn opleiding volgde hij aan het conservatorium van Sint-Petersburg en hij verwierf bekendheid met zijn virtuoze Pianoconcerten 1 en 2.

De liefde van de drie sinaasappelen is een onnozel verhaal en wellicht een reactie op de bombastische opera’s uit de 19e eeuw (Wagner, Puccini, Verdi). Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk uit 1761. Het speelt zich af in een harem met een ziekelijke prins en musicerende en dansende slavinnen. Door een vloek komen drie sinaasappelen tot leven en verschijnen er drie prinsessen, waarvan de eerste twee sterven en de derde de geliefde van de prins wordt.

Het geheel heeft een cinema-achtig karakter met snelheid, energie en beweging. Misschien kunnen we het zelfs hebben over muziektheater. In ieder geval is de orkestratie prachtig.

PROKOFJEV LIEFDE VOOR DE DRIE SINAASAPPELEN NR 871