Ravel – Daphnis et Cloe

In het dagelijks leven was Maurice Ravel (1875-1937) een fantastisch orchestrator en componist van onvergetelijke melodieën. Luister maar eens naar zijn bewerking van de Schilderijententoonstelling, La Valse of de Boléro. Maar af en toe ging de Fransman op de Impressionistische toer en aapte hij zijn collega Debussy na. Zo kent Daphnis en Cloe sterke gelijkenissen met de Trois Nocturnes van Debussy. Toen het Ravel gelukt was uit de schaduw van de iets oudere Debussy te treden, drong het geleidelijk tot de muziekwereld door wat een groot talent deze Franse meester bezat. Wordt Debussy een ‘schilder’ genoemd, Ravel is de ‘melodicus’, de componist die alles uit het orkest haalt wat er in zit.

In 1912 componeerde Ravel voor het beroemde gezelschap Ballet Russes onder leiding van Sergej Diaghilev muziek bij het ballet Daphnis et Cloe. Een van de topacts was de vermaarde danser Vaslav Nijinski.

Het verhaal van Daphnis en Cloe leende Ravel van de Griek Longus (300 voor Christus). Het verhaal speelt zich af in een pastorale omgeving in het oude Griekenland. Het is de liefdesgeschiedenis van de twee vondelingen Daphnis en Cloe. Zij werden gevoed door een geit en een schaap en werden tenslotte door herders opgenomen. Daphnis werd geitenhoeder en Cloe herderin. Cloe was beeldschoon en werd begeerd door vele mannen. Dit tot ongenoegen van haar geliefde Daphnis. Deze moet vele gevechten leveren en ontberingen ondergaan voor hij Cloe voor eeuwig in zijn armen kan sluiten.

Eerste deel: ochtendstond, tweede deel: Pandans met nimf Syrinx, derde deel: Cloe danst naar extase. Een van de hoogtepunten is Lever du jour uit deel 3. 

RAVEL DAPHNIS ET CLOE NUMMER 335

Nota bene

Het was niet verwonderlijk dat Ravel de fantasie opera L’enfant et les Sortilèges (Het kind en de betoveringen) schreef. In zijn sprookjesachtige huis net even buiten Parijs woonde Ravel samen met zijn mechanische poppen, speeldozen, snuisterijen, tierelantijnen, en zijn katten. Een hoogtepunt van zijn verzameling was een fluitende nachtegaal die ook nog eens met zijn vleugels kon wapperen. Veel van de muziek van Ravel is gebaseerd op sprookjes, bijvoorbeeld over moeder de Gans en over speelgoedbeestjes die ‘s nachts tot leven komen.