Schubert – Der Hirt auf dem Felsen
De Oostenrijkse componist Franz Schubert werd in 1797 geboren in Wenen, hij stierf aldaar 31 jaar later. Hij was de zoon van een onderwijzer en heeft dit beroep zelf ook nog uitgeoefend. Om de militaire dienst te ontwijken werd hij onderwijzer. Als jonge knaap beschikte hij over een bijzonder mooi stem en werd toegelaten tot een van de top-koren van Wenen, wellicht de Wiener Sängerknaben.
Schubert wordt beschouwd als een van de meest geliefde componisten van het kunstlied. Reeds op 17-jarige leeftijd verschenen zijn eerste liederen waaronder Erlkönig. Er zouden er nog meer dan zeshonderd volgen. Men noemt Schubert daarom wel een liedcomponist. Maar gezien zijn, prachtige kamermuziek, pianocomposities, religieuze muziek, en symfonieën, is dit niet geheel juist.
Een van zijn laatste liederen, geschreven in 1828, een maand voor zijn dood, is Der Hirt auf dem Felsen (De herder op de rots). Het lied is geschreven voor sopraan, piano en klarinet. Hij schreef het donkere romantische lied voor de zangeres Anna Milder die het voor het eerst voor publiek bracht in 1830 in Riga. Het lied bevat teksten van twee verschillende dichters, Wilhelm Müler (eerste 4 strofen) en Karl August Varnhagen von Ense (laatste strofen). Vergeleken met zijn andere liederen is dat er naast de piano een tweede instrument, de klarinet meespeelt.
De inhoud van het eerste deel van het lied gaat over een eenzame herder op de top van een berg. Het tweede deel is de eenzaamheid, een verloren liefde en de wanhoop van de hoofdpersoon. Het derde deel geeft hoop op een volgend leven.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
SCHUBERT DER HIRT AUF DEM FELSEN NUMMER 970
Nota bene
Schubert verafgoodde Beethoven. Hij wilde dan ook niets liever dan in de buurt van hem begraven worden, alzo geschiedde. Beethoven was in zijn dagen een zeer populair pianist en componist, Schubert daarentegen kon nauwelijks zijn boontjes doppen. Over Schubert zei hij eens: ‘Waarlijk, in Schubert woont een goddelijke vonk.’
Schubert heeft een kleine duizend werken op zijn naam staan, waaronder 600 liederen. Een van zijn bekendste symfonische werken is zijn onvoltooide, Symfonie 8. Zijn leven was eveneens onvoltooid, hij werd slechts 31 jaar.