Sibelius – Lemminkäinen

De Fin Jean Sibelius (1865 – 1957) is internationaal bekend van zijn symfonisch gedicht Finlandia. Nationaal heeft men hem zelfs op een voetstuk geplaatst. Maar deze muziekreus had meer noten op zijn zang dan alleen dit vaderlandslievende muziekstuk, bijvoorbeeld Valse Triste, zeven machtige symfonieën, een prachtig vioolconcert en zo zouden we nog even door kunnen gaan.

Vlak voor de eeuwwisseling componeerde Sibelius de eerste versie van de orkestsuite Lemminkäinen met daarin o.a. de populaire Zwaan van Tuonela, het 2e deel uit de suite, dat vaak als zelfstandig muziekstuk wordt uitgevoerd.

In de jaren 90 van de 19e eeuw was Sibelius in de ban van opera-god Richard Wagner. Hij wilde net als zijn Duitse collega een gesamtkunstwerk te maken, een mega-opera gebaseerd op verhalende gedichten uit de Finse Kalevala, de nationale epos van zijn vaderland. De opera is er echter nooit gekomen. Het ontbrak de componist aan moed en misschien ook wel aan inspiratie. Het gereedgekomen materiaal gebruikte hij in de vierdelige suite Lemminkäinen, eigenlijk een cyclus van vier symfonische gedichten.

Lemminkäinen is een figuur uit de Finse mythologie, hij is een held uit de Kalevala, een goed uitziende jongeman, een minstreel met lange blonde of rode haren. Het verhaal is verwant aan de Wagners figuur Siegfried.

SIBELIUS LEMMINKÄINEN NUMMER 595