Strauss – Salomé

Richard Strauss was een Duits componist en dirigent die leefde van 1864 tot 1949. Hij werd in München geboren als zoon van een hoornist. Als 18-jarige schreef hij zich in aan de universiteit voor filosofie en kunstgeschiedenis. Muziek had echter zijn prioriteit. Als twintigjarige werd hij benoemd tot dirigent. Hij had toen als componist al enkele werken gepubliceerd. Strauss werd vooral bekend door zijn programmamuziek (muziek waarachter zich een verhaal, gedicht, schilderij etc verbergt), maar ook door zijn opera’s.

Als dirigent maakte Strauss concertreizen door geheel Europa. In 1903 werd er in Londen een Richard Strauss-week georganiseerd. Vijf jaar later werd hij benoemd als directeur van de Opera in Berlijn.

In 1905 kwam Strauss met zijn spraakmakende opera Salomé naar een toneelstuk van Oscar Wilde. De opera behandelt de onthoofding van Johannes de Doper. Het werd een enorm succes en de doorbraak als componist was een feit. De muziek wordt omschreven als expressionisme.

Salomé betreft een opera in één akte met een sensuele, erotische soms perverse inhoud. Strauss schreef zelf het libretto. Opmerkelijk is het gebruik van het leidmotief (terugkerend muzikaal thema wijzend naar een figuur, verhaal, schilderij etc.). Vanaf de eerste uitvoering in 1905 bleef een deel van het operapubliek geschokt door de Bijbelse teksten met perversiteit en wreedheden. Het werk kwam moeilijk door de censuur. Zangers weigerden soms hun rol.

De hoofdpersonen zijn de mooie prinses, de maagd Salomé, haar stiefvader koning Herodes die haar bemint, koningin Herodias, de in een kerker opgesloten Johannes de Doper die vrijkomt op verzoek van Salomé, de hofhouding, maar ook de maan.

Tijdens een van de grootschalige feesten vraagt Herodes aan Salomé om te dansen. Zij voert een erotische dans uit, deze eindigt naakt. Koning Herodes is buitenzinnen en vraagt welke beloning Salomé wenst. Ze vraagt om het hoofd van Johannes.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRAUSS RICHARD SALOMÉ NUMMER 979