Strauss – Zarathustra
De Duitser Richard Strauss (1864 – 1949) behoort tot een van de belangrijkste opvolgers van Richard Wagner (1813 – 1883), de grote man van de Duitse muziek uit zijn tijd. Strauss was zeer onder de indruk van de muziek van Wagner. Beide meesters werden op handen gedragen, maar ook verafschuwd vanwege hun moralistische en politieke miskleunen.
Zowel Wagner als Strauss waren meesters van de instrumentatiekunst, maar ook op het gebied van drama, vooral het combineren van muziek, toneel en zang. Al komt Strauss de eer toe de absolute meester te zijn van het symfonisch gedicht.
Veel mensen zijn zich niet bewust dat de openingsmaten, de zonsopgang, het indrukwekkende begin is van Also sprach Zarathustra (1896). De muziek uit Zarathustra wordt niet alleen gebruikt ter ondersteuning van reclamespotjes, maar ook voor documentaires en filmmuziek. Wereldberoemd werd het openingsdeel dat gebruikt werd voor de film A Space Odyssey uit 2001. De popgroep Deep Purple en Elvis Presley gebruikten eveneens het beginthema uit Zarathustra.
Richard Strauss liet zich voor dit symfonisch gedicht inspireren door het gelijknamige boek van de filosoof Friedrich Nietzsche (1844 – 1900). In dit boek wordt terug gegrepen naar de religie van de oude profeet en hervormer Zarathustra (600 voor Christus) die zich inzette voor het recht van de armen en een goede zorg voor het vee. Nietzsche zelf moedigde de mensheid aan om voor zichzelf op te komen en met volle teugen te genieten van de aarde en het leven. Zelf huldigde hij de oorspronkelijke levenskracht en schoof zo het christendom opzij. Also sprach Zarathustra van Strauss heeft negen delen en duurt plusminus een halfuur.
Andere Symfonische gedichten van Strauss: Don Juan (1888) – Tod und Verklärung (1890) – Till Eulenspiegels lustige Streiche (1895) – Don Quichotte (1897) – Ein Heldenleben (1898)
STRAUSS RICHARD ALSO SPRACH ZARATHUSTRA NUMMER 369