Telemann – Altvioolconcert

Een niet alledaags werk in deze lijst: het Altvioolconcert in G majeur van de Duitse componist Georg Philipp Telemann (1681-1767). Als we de muziekliteratuur er op naslaan, is er maar een handjevol componisten die een altvioolconcert geschreven hebben. We denken dan met name aan de altvioolconcerten van J.C.Bach, Walton, Bartok, en Hindemith. Maar Telemann verdient de eer dat hij één van de eerste componisten was die een concert voor altviool schreef.

Na zijn muziekstudie kreeg Telemann meer waardering dan tijdgenoot Bach. Telemann sloeg het aanbod om cantor te worden van de Thomaskirche af zodat die functie naar de tweede keus ging, Bach. Hoewel de populariteit van Telemann de laatste tijd toeneemt, is hij bij het grote publiek nog altijd een ondergewaardeerd componist.

Het Altvioolconcert van Telemann betaat uit vier delen: largo-allegro-andante-presto (langzaam-snel-gaande-zeer snel). Gewoonlijk bestaat een concert uit drie delen, en begint het met een snel tempo. Een ander opvallend element is dat het gaat om een zeer kort concert (plusminus veertien minuten).

Het begeleidende strijkorkest begint in het eerste deel al direct met een magnifiek thema dat herhaald wordt door de altviool. Het opgewekte tweede deel doet ons aan de grootmeesters van de Barok denken: Bach, Händel en Vivaldi. In het statige derde deel horen we een zingende altviool. Heel goed is hier het verschil in timbre te horen tussen de viool en cello. Een haast swingend presto sluit dit prachtige concert af.

TELEMANN ALTVIOOLCONCERT NUMMER 386