Ten Holt – Canto Ostinato

De in Bergen geboren componist Simeon ten Holt (1923 – 2012) voltooide in 1976 zijn Canto Ostinato. Het inmiddels wereldberoemde werk betreft  een minimalistisch stuk oorspronkelijk bedoelt voor vier piano’s. Wereldwijd werden er tot nu toe tienduizenden cd’s van Ten Holts meesterwerk verkocht, een unicum voor een Nederlandse componist van ‘serieuze muziek’. Als reden voor dit opmerkelijke succes kan worden aangemerkt dat deze eigentijdse muziek overwegend tonale harmonieën gebruikt en daardoor gemakkelijk in het gehoor ligt. De voortdurende herhaling van kleine motiefjes kan een hypnotiserende werking op de luisteraar uitoefenen. Het werk is gecomponeerd in een zogenaamde vrije vorm en vertoont overeenkomsten met muziek van minimal componist Terry Riley.

Vele andere instrumenten (-combinaties) brachten uitvoeringen van de Canto Ostinato, te weten zes piano’s, klavecimbels, xylofoons, saxofoons, marimba’s, beiaard, orgel met piano, cello-octet, en symfonie orkest. In 2001 ontving de componist een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 15.000 verkochte exemplaren van de Canto. Bijzonder waren de zogeheten ‘ligconcerten’ welke in 2012 georganiseerd werden tijdens uitvoeringen van de compositie. De lengte van het stuk kan varieren van 1 uur tot meerdere uren. Er verscheen een boek en een documentaire over het werk. Als enige nog levende componist verwierf Ten Holt een plaats in de Klassieke Top 100. Inmiddels beschouwt men de Canto Ostinato tot een van de meest bekende klassieke werken in de (moderne) Nederlandse muziekgeschiedenis. Een ander werk van Ten Holt zijn de Duivelsdansen.

Simeon Ten Holt was de zoon van kunstschilder Henri ten Holt. In de begin jaren vijftig studeerde Ten Holt in Parijs bij de componisten Honegger en Milhaud. Maar in zijn werk is daar weinig van te merken. Terug in Nederland experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater. Als docent was hij verbonden aan de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem.

TEN HOLT CANTO OSTINATO NUMMER 424