Thomas – Opera

De Fransman Ambroise Thomas werd in 1811 als zoon van een musicus geboren in de Noord Franse stad Metz, hij stierf in Parijs, dat was in 1896. Tijdens zijn kinderjaren studeerde hij viool en piano. Na zijn conservatoriumtijd dong hij in 1832 mee naar de Prix de Rome, welke hij won. Aanvankelijk werden zijn werken uitgevoerd in de Opera Comique. Een plaats in de Opera de Paris werd hem voorlopig niet gegund. Dit operahuis was meer voor operagiganten als Auber en Meyerbeer.

Thomas voelde zich verheven vanwege het feit dat hij toegelaten werd tot de prestigieuze Académie des beaux-arts. Dat was zijn landgenoot en de later wereldberoemde Hector Berlioz toentertijd nog niet gelukt. Dat toelaten had hij te danken aan de succes opera’s Le Caïd en Le Songe d’une nuit d’été (bewerking A Midsummer Night’s Dream). Beide opera’s stammen uit 1850. Zijn naam werd gevestigd met de opera’s Mignon (1866) en de grandopera Hamlet (1868).

Aan het conservatorium gaf hij als leraar les aan o.a. Jules Massenet en George Enescu. Later zou hij directeur van het Parijse conservatorium worden.

THOMAS OPERA NUMMER 853