Tomasi – Trompetconcert

Henri Tomasi (1901 – 1971) was een Frans componist. Zijn ouders komen van het eiland Corsica. Als kind kreeg hij muziekles van zijn vader, postbode van beroep, muziekliefhebber en amateur fluitist. Tijdens schoolvakanties verbleef hij bij zijn grootmoeder op Corsica. Henri volgde een gedegen muziekstudie in Marseille. Later vervolgde hij zijn studie aan het conservatorium van Parijs. Om geld te verdienen werkte hij als pianist in restaurants, bioscopen, bars en bordelen.

Aan het conservatorium van Parijs scoorde hij een aantal belangrijke muziekprijzen. Tomasi was een fan van Charlie Chaplin. Als componist was hij in de ban van het theater. Hij trad in het huwelijk met een zangeres en actrice. Vanaf 1930 werkte Tomasi als dirigent. Hij raakte geïnteresseerd in de hedendaagse muziek en richtte met collega componisten Prokofjev, Milhaud, Poulenc en Honegger, de groep Triton op.

Het schrijven van Instrumentale muziek had zijn voorkeur, met name voor blaasinstrumenten. De componist schreef soloconcerten voor fluit, hobo, klarinet, saxofoon, fagot, trombone en het alom geprezen Trompetconcert uit 1957, inmiddels een standaard stuk voor trompetvirtuozen.

Reken maar dat de concertzaal gevuld zit met koperblazers als het Trompetconcert van Tomasi op het programma staat. Virtuositeit ten top. Signaalachtige motieven en cadensen wisselen zich af met verstilling en impressionistisch aandoende momenten, vooral wanneer de trompet con sordino (met demper) speelt. Soms is het tempo zo hoog alsof het lijkt dat het begeleidende harmonie- of symfonie orkest samen met de solist op hol geslagen is.

Een ander geliefd muziekstuk voor (gevorderde-) koperblazers, pauken en drums  is het vierdelige Fanfares Liturgiques uit 1947.

TOMASI TROMPETCONCERT NUMMER 601