Vivaldi – Celloconcerten

De vader van Antonio Vivaldi (1678 – 1741) was violist in het orkest van de San Marco basiliek in Venetië, een kerk waar veel aan muziek gedaan werd, en tal van latere beroemde componisten hun leerschool hadden. Zijn zoon Antonio gaf les aan het Ospedale della Pieta, het Venetiaanse instituut voor vondelingen en wezen (meisjes) waar op hoog niveau werd gemusiceerd. Tussen het lesgeven door reisde Vivaldi veel. Verschillende keren was hij te gast in Amsterdam. Over de laatste jaren van de componist en violist weten we niet veel, behalve dat hij een derderangs begrafenis kreeg op het armenkerkhof van Wenen.

Er zijn een twintigtal celloconcerten van Vivalidi bewaard gebleven, 23 of 24. Deze celloconcerten hebben meestal een kleine bezetting, behalve het solo-instrument zorgt een handjevol violisten en een klavecimbel voor de begeleiding. Tegenwoordig wordt er soms een klein symfonieorkest aan het concert toegevoegd, maar of dit de bedoeling van de componist was, valt te betwijfelen.

De Deense musicoloog Peter Ryan publiceerde in 1973 een catalogus met de werken van Vivaldi. Zo kregen de composities van Vivaldi een nummer met de afkorting RV.

Nog vaak gespeelde celloconcerten van Vivaldi zijn de RV nummers 398 in C – 399 in C – 401 in c mineur – 406 in d mineur – 409 in e mineur – 411 in F – 413 in G – 414 in g mineur – 417 in g mineur – 418 in a mineur – 419 in a mineur – 424 in b mineur

Concert RV 531 in g mineur is een concert voor 2 cello’s.

VIVALDI CELLOCONCERTEN NUMMER 197