Williams – Filmmuziek

De Amerikaan John Williams (1932) heeft de muziek met de paplepel naar binnen gekregen. Zijn vader was een professioneel jazzdrummer. Als kind leerde John piano, trompet en andere blaasinstrumenten spelen. Later studeerde hij geruime tijd piano aan de Juilliard School, het befaamde conservatorium in New York. In de avonden en weekends schnabbelde hij als pianist in jazzclubs. In plaats van pianist te worden werd hij componist van tv-shows en tv-drama’s. In de jaren 60 verwierf hij zijn eerste faam als componist van bioscoopfilms. Williams was bevriend en werkte samen met de klassieke componist Aaron Copland.

In de midden jaren 70 ontstond een samenwerking met regisseur Steven Spielberg. Het zou het begin zijn van een grote reeks filmische kassuccessen waar John Williams 5 Oscars aan overhield. Williams schreef de muziek voor o.a. Star Wars, Jaws, Jurassic Park, E.T., Schlindler List. Ook schreef hij de muziek voor de eerste drie Harry Potter films. Twee andere bioscoophits zijn verder Intouchables en Nomadland

Beroemd zijn inmiddels de Star Wars concerten uitgevoerd door professionele symfonieorkesten met koor. De concerten gaan samen met de filmbeelden op supergrote LED-schermen.

Behalve filmmuziek componeerde Williams een symfonie en concerten voor fagot, trompet, tuba, hoorn, fluit, viool, en hobo.

In 1980 werd John Williams vaste dirigent van het Boston Pops Orchestra, een symfonieorkest dat klassieke muziek bij een breder publiek tracht over te brengen.  Zijn zoon was lid van de popgroep Toto.

Luister ook eens naar Williams Vioolconcert nr 2

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

WILLIAMS JOHN FILMMUZIEK NUMMER 596